Έχω διαμορφώσει έναν όμορφο ανθώνα στον κήπο μου, με 10 θαμνώδεις τριανταφυλλιές, διάφορων χρωμάτων. Πέρυσι παρατήρησα σε μερικά άνθη κάποιες κηλίδες, όπως στις φωτογραφίες που σας έστειλα. Που μπορεί να οφείλονται και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω (χωρίς φυτοφάρμακα), εάν χρειαστεί;
Οι κηλίδες αυτές στα άνθη της τριανταφυλλιάς οφείλονται σε προσβολή από βοτρύτη. Η τεφρά σήψη – όπως ονομάζεται – είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια σε όλο τον κόσμο, και προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων. Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια είναι ο Botrytis cinerea (αδηλομύκητας). Μπορεί να προσβάλει όλα τα υπέργεια τμήματα της τριανταφυλλιάς (φύλλα, κλαδιά, βλαστοί, άνθοι, καρποί).
Αρχικά παρατηρούμε την εμφάνιση καστανών κηλίδων που εξελίσσονται και προκαλούν έλκη και ξηράνσεις κλαδιών. Στα προσβεβλημένα κλαδιά εμφανίζεται η τεφρή εξάνθηση του μύκητα (χαρακτηριστικό σύμπτωμα).
Πολύ συχνά, στα πέταλα των ανθέων εμφανίζεται συμπτώματα με τη μορφή στιγμάτων, που ονομάζονται κηλίδες «φάντασμα». Αυτές οι κηλίδες δεν καλύπτονται με την εξάνθηση του μύκητα. Ο μύκητας απαιτεί υψηλή υγρασία και σχετικά κρύο καιρό. Τα σπόρια του (κονιδιοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο.
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια με προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμό του χώρου από ξερά φύλλα και κλαδιά, διότι εκεί βρίσκεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, κόψτε και καταστρέψτε τα τυχόν προσβεβλημένα κλαδιά και άνθη. Επιπλέον, το κλάδεμα πρέπει να έχει ως σκοπό του την αραίωση της κόμης των φυτών. Ακόμη, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τη βιολογική καταπολέμηση του μύκητα.
Leave A Comment