Καλλιστήμονας: φυτό με ιδιαίτερα λουλούδια
Ο καλλιστήμονας (Callistemon citrinus, Myrtaceae) είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φυτά του κήπου, λόγω του σχήματος των ανθέων του. Χαρακτηρίζεται ως θάμνος ή μικρό δένδρο, διότι με την ανάλογη διαμόρφωση μπορεί να πάρει τέτοιο σχήμα. Είναι αειθαλές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από την Αυστραλία και την Τασμανία.
Μορφολογία του καλλιστήμονα
Το φυτό έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρα. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, λογχοειδή 3-6 cm. και με χρώμα ανοιχτό πράσινο. Όσον αφορά τα άνθη του φυτού, αυτό που παρατηρούμε και μοιάζει σαν ‘βούρτσα’ είναι η ανθοταξία (στάχυς) και τα άνθη είναι κυκλικά διατεταγμένα. Αυτό που δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα της ανθοταξίας είναι οι μακριοί κόκκινοι στήμονες των ανθέων. Η ανθοταξία μπορεί να φτάσει τα 15 cm. και η διάρκεια παραμονής της πάνω στο φυτό είναι 5- 6 μήνες, καθώς ξεκινάει από νωρίς την άνοιξη έως τέλος φθινοπώρου.
Συνθήκες καλλιέργεια του καλλιστήμονα
Σχετικά με τις απαιτήσεις του σε έδαφος, ο καλλιστήμονας δεν προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη. Προτιμά τις ηλιόλουστες, πλούσιες και προστατευμένες θέσεις, ενώ είναι ευπαθές σε θερμοκρασίες κάτω των –5οC, κατά το χειμώνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει κανονικά ποτίσματα αν και αντέχει και σε ξηροθερμικές συνθήκες. Καλό είναι να κλαδεύονται ελαφρά και να αφαιρούνται οι ασθενείς κλάδοι, κυρίως όταν πρόκειται για φυτά που βρίσκονται σε φυτοδοχεία, με σκοπό τον περιορισμό του όγκου τους.
Πολλαπλασιασμός του φυτού
Ο καλλιστήμονας πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που σπέρνεται κατά την αρχή της άνοιξης ή με μοσχεύματα που κόβονται στην αρχή του καλοκαιριού και μεταφέρονται σε υδρονέφωση, ενώ η μεταφύτευση στην τελική τους θέση γίνεται με μπάλες χώματος κι όταν το ύψος του φυτού φτάσει τα 40-80 cm.
Φύτευση στον κήπο
Η καλλωπιστικά αξία του καλλιστήμονα βασίζεται κυρίως στον έντονο χρωματισμό και σχήμα των ανθέων του καθώς και στην μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Το φυτό αυτό μπορεί να φυτευτεί σε φυτοδοχεία ή στο έδαφος σε συστάδες με άλλα δένδρα ή μεμονωμένο σε κατάλληλη διαμόρφωση μικρού δένδρου. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παράκτιες περιοχές λόγω της ανθεκτικότητας του στην αλατότητα του θαλασσινού νερού. Χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα σε πάρκα και κήπους.
Leave A Comment