Κάκτοι και παχύφυτα

Τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν καλά μέσα στο σπίτι ή τη βεράντα;

Μανώλης Καπάντας, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, τ. Δ/ντης Πράσινου.

του Μανώλη Καπάνταη, Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου, τ. Δ/ντης Πράσινου.

Φωτογραφίες από το Φυτώριο Φύση στο Χαλάνδρι Αττικής, τηλ. 2106844926

 

Συμβουλές για τη φροντίδα και την καλλιέργεια τους για όσους είναι ενθουσιώδεις με τα φυτά εσωτερικού χώρου και ψάχνουν συνεχώς για κάτι διαφορετικό και πιο εξωτικό  για τις συλλογές τους.

Ευτυχώς, οι αρχάριοι και οι ειδικοί στα φυτά, μπορούν ανάμεσα στις επιλογές τους για παχύφυτα και κάκτους, να  έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές και καλές.

Ο όρος παχύφυτα αναφέρεται σε μια ευρεία κατηγορία των φυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κάκτων, τα οποία  αναπτύσσουν παχιά σαρκώδη φύλλα ή μίσχους. Αυτά χρησιμεύουν ως όργανα αποθήκευσης νερού για να τους εξασφαλίσουν την επιβίωση κάτω από άνυδρες συνθήκες. Τα συναντάμε σε μια ευρεία ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, χρωμάτων φυλλώματος, λουλουδιών και συχνά έχουν μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία και τρίχες.

Τα παχύφυτα βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από κάκτους, που η οικογένεια  περιλαμβάνει πολλά γνωστά είδη και από τα παχύφυτα, τα ανθοφόρα, όπως η Καλαγχόη, τα Sedums (Sedum sp.), κ.λ.π., πωλούνται ως φυτά δώρου ή είναι πολύ συχνά στοιχεία για την κατασκευή κήπου.

Η οικογένεια των κάκτων έχει σχεδόν 2.000 είδη, και με μία εξαίρεση όλα είναι από την Αμερική. Θα συναντήσουμε κάκτους από τον Αρκτικό Κύκλο, στα βουνά της Χιλής, αλλά και πάρα πολλά είδη ευρίσκονται  στις  νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Οι κάκτοι μπορεί να είναι ψηλοί και ψηλόλιγνοι ή σφαιρικοί, συχνά χωρίς διακλαδώσεις και σχεδόν πάντα χωρίς φύλλα. Πολλοί κάκτοι και τα παχύφυτα είναι πολύ καλά προσαρμοσμένοι για να ζουν σε σπίτια όπου η σχετική υγρασία είναι χαμηλή (10-30% ). Στη φύση, οι περισσότεροι κάκτοι και τα παχύφυτα βρίσκονται και αναπτύσσονται στην  ύπαιθρο σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. Απαιτούν μόνο μέτριες ποσότητες νερού και λιπασμάτων, αλλά χρειάζονται άφθονο φως όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Διαφορά μεταξύ ενός κάκτου και ενός παχύφυτου

Λοιπόν, σας έχει μπερδέψει εντελώς αυτή η πρόταση – Οι κάκτοι είναι πραγματικά παχύφυτα!!! «Πώς γίνεται αυτό;» ρωτάτε; Αφήστε με να σας εξηγήσω…

Τα παχύφυτα είναι μια ομάδα φυτών με χαρακτηριστικό τους, να  έχουν κύτταρα σε διάφορα μέρη του σώματος τους που μπορούν και διατηρούν το νερό. Δηλαδή ορισμένα φυτά από αυτά έχουν τα κύτταρα που συγκρατούν το νερό στις ρίζες τους, όπως  ορισμένες Ευφόρβιες, άλλα έχουν αυτά τα κύτταρα στους μίσχους τους, όπως τα φυτά Stapeliads και Pachypodiums.

Οι κάκτοι έχουν επίσης τη δυνατότητα αυτή και αυτός είναι ο λόγος που ένας κάκτος είναι χυμώδης. Όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα, αλλά δεν είναι όλα τα παχύφυτα  κάκτοι.

Έτσι, τι είναι αυτό που καθορίζει έναν κάκτο;

Όλοι οι κάκτοι ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Cactaceae, και υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα φυτό που ανήκει σε αυτή την οικογένεια. Τα αγκάθια δεν είναι μόνο ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην ξεγελιέστε στη σκέψη ότι ένας κάκτος είναι ένας κάκτος μόνο και μόνο επειδή δεν έχει αγκάθια. Υπάρχουν πολλά είδη παχύφυτων με αγκάθια που δεν ανήκουν στην οικογένεια Cactaceae, όπως ορισμένα Ευφόρβιες και Αγαύες.   Τι καθορίζουν αλήθεια στους κάκτους οι αρεόλες; Οι αρεόλες είναι χαρακτηριστικοί σχηματισμοί (εξογκώματα) στους κάκτους απ’ τους οποίους μπορούν να βγουν λουλούδια, συστάδες με αγκάθια ή νέα στελέχη, όλοι οι κάκτοι το έχουν, ενώ τα παχύφυτα δεν το έχουν. Οι αρεόλες δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Συνήθως μοιάζουν με μικρά, χνουδωτά εξογκώματα στο σώμα του κάκτου.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα παχύφυτο, να κοιτάξετε να δείτε  αν έχει αρεόλες. Τότε θα γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είναι ένας κάκτος, ή όχι. Να θυμάστε όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα, και οι κάκτοι είναι τα πιο δύσκολα από όλα τα φυτά για την αναγνώριση. Να είστε προετοιμασμένοι με υπομονή, εάν θέλετε να εντοπίσετε ποια είδη των φυτών σας είναι κάκτοι.

Στη φύση, οι περισσότεροι κάκτοι και τα παχύφυτα βρίσκονται και  αναπτύσσονται στην ύπαιθρο σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. Οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να επαναληφθούν για να μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτά τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, μπαλκόνια ή στον κήπο. Το εδαφικό υπόστρωμα ανάπτυξης πρέπει να περιέχει  ένα μέρος χοντρής άμμο ή αντίστοιχο υλικό για να είναι αρκετά πορώδες. Τα φυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέση που εκτίθεται  στο φως και είναι ηλιόλουστη. Ανεπαρκής φυσικό φως μπορεί να ενισχυθεί με τεχνητό φωτισμό.

Οι γενικές αυτές αρχές για την καλλιέργεια των παχύφυτων και των κάκτων θα τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών

Φως

Οι περισσότεροι κάκτοι και τα παχύφυτα, αρέσκονται στο έντονο φως, αλλά όλοι δεν μπορούν να ανεχθούν το έντονο, άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η ένταση του φωτός που απαιτείται σ’ ένα φυτό για να  ευδοκιμήσει, εξαρτάται από το είδος. Ένα φυτό που καλλιεργείται σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού θα «φαίνεται να έχει κανονική ανάπτυξη» και είναι πιο πιθανό να ανθίζει περισσότερο η γρηγορότερα από ένα άλλο φυτό που καλλιεργείται  υπό βέλτιστες συνθήκες φωτισμού. (Λάβετε υπόψη ότι τα παχύφυτα, και ιδιαίτερα οι κάκτοι, έχουν διαφορετικές ηλικίες στις οποίες ανθοφορούν). Ενώ ιδανικές συνθήκες φωτισμού εξαρτώνται από το κάθε είδος, υπάρχουν όμως κάποιες γενικές ενδείξεις που δείχνουν αν το φυτό σας έχει πάρει είτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο φως.

Έκθεση σε πάρα πολύ φως: Όταν το φυτό σας είναι εκτεθειμένο στο πολύ φως, μπορεί να εμφανιστεί αλλοίωση στο χρώμα του, να ασπρίσει η να κιτρινίσει η ακόμη να γίνει πορτοκαλί. Να λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως από το πολύ νερό, οπότε χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν κάνετε διάγνωση τη σας ή απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Αν το φυτό σας το μετακινήσετε ξαφνικά σε συνθήκες πολύ φωτεινές, στο φως του ήλιου ή αν ο καιρός γυρίζει ξαφνικά σε ζεστό με άφθονο ήλιο, τότε το φυτό σας μπορεί να καεί. Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και μπορεί το φυτό να κάνει ραγάδες ή ουλή για το υπόλοιπο της ζωής του. Να είστε προσεκτικοί για να μπορέσει να συμβεί μια τέτοια κατάσταση στο φυτό και να λάβετε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εγκαύματος.

Έκθεση σε πάρα πολύ λίγο φως: Αν το φυτό σας στη θέση που το έχετε τοποθετήσει, λαμβάνει πολύ λίγο φως, θα μπορούσε να πάθει χλώρωση στα φύλλα ή τους μίσχους  και να προσπαθεί αυτό να κατευθυνθεί προς την πηγή φωτός. Κατά τη μετάβαση ενός τέτοιου φυτού κοντά στο φως, να έχετε υπόψη ότι θα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές, έτσι καλό θα είναι η μετάβαση να γίνεται στη νέα θέση σιγά σιγά για καλύτερη προσαρμογή.

Όταν τα φυτά σας αναπτύσσονται σε μία γλάστρα, μπορείτε να την περιστρέψετε κατά διαστήματα  για να τα αναγκάσετε να αναπτυχθούν με ένα πιο ισορροπημένο τρόπο. Να προσέξετε όμως αν το κάνετε αυτό, διότι η πλευρά του φυτού που δεν είχε εκτεθεί στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να πάθει έγκαυμα  αν κάνετε τη μετάβαση πάρα πολύ γρήγορα. Πολλοί κάκτοι και τα παχύφυτα για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες στους εξωτερικούς χώρους όπως το μπαλκόνι, μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει έντονα, θα πρέπει να τοποθετηθούν τα φυτά σε μια ημισκιερή προστατευόμενη περιοχή και στη συνέχεια σταδιακά μεταφερθούν στις ηλιόλουστες θέσεις. Αποφύγετε θέσεις όπου οι εκθέσεις δέχονται το ζεστό και έντονο φως του ήλιου από 11.00 15.00.

Κάκτάκια και παχύφυτα

Διατήρηση των παχύφυτων και των κάκτων σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο.

Όταν τα παχύφυτα και οι κάκτοι αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους είναι συχνά δύσκολο για αυτά να πάρουν αρκετό φως του ήλιου. Συνήθως χρειάζονται να εκτίθενται περίπου 6 ώρες την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σ’ ένα μικρό δωμάτιο ή στο μπάνιο. Οπότε αν θέλετε να έχετε παχύφυτα και κάκτους σε αυτές τις θέσεις, πρέπει να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια και να χρησιμοποιήσετε μεθόδους για να πάρουν τα φυτά σας αρκετό φως. Η τοποθέτηση τους σε θέση έξω ή μέσα ή κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο για το Σαββατοκύριακο ή ο φωτισμός τους με ειδικά φώτα δεν θα έχουν αποτελέσματα.  Θυμηθείτε, ότι αυτά τα φυτά αναπτύσσονται σε φυσικά ερημικά τοπία  και σε μερικά από τα πιο ηλιόλουστα και πιο ξηρά περιβάλλοντα του πλανήτη.

Ένα δροσερό λευκό από λάμπα φθορισμού, ή ένας συνδυασμός του φωτός της ημέρας και φυσικό λευκό από λάμπες φθορισμού θα δώσουν καλά αποτελέσματα. Τοποθετήστε τις λάμπες  σε απόσταση 15 – 30 εκατοστά  πάνω από τα φυτά, και να εκτεθούν στο φωτισμό αυτό για χρονική διάρκεια 14-16 ώρες κάθε μέρα.

Μεγαλώνοντας παχύφυτα και κάκτους στη σκιά

Στις σκιασμένες περιοχές μπορείτε να απολαύσετε τα εξωτικά σχήματα και τα χρώματα των παχύφυτων και των κάκτων, βέβαια  ως σε ένα σημείο. Αν και τα περισσότερα παχύφυτα και κάκτοι, προτιμούν πολύ έντονο φως, ακόμα και αρκετές ή περισσότερες ώρες έκθεση  στον άμεσο ήλιο, μερικά από αυτά θα καούν πολύ εύκολα, όπως προαναφέραμε εάν εκτεθούν στον καυτό ήλιο όλη την ημέρα, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πάνω από 32°C. Ωστόσο, αρκετά έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε εσωτερικούς χώρους, σε μπαλκόνια που καλύπτονται , κάτω από στέγες  και κάτω από τα δέντρα.

Επειδή πολλά από αυτά είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν σε θέσεις με  συνήθως χαμηλό φωτισμό και χαμηλή υγρασία σε εσωτερικούς χώρους η σε γλάστρες σε μπαλκόνια η σε ένα περβάζι της κουζίνας. Είναι καλύτερο αυτά που καλλιεργούνται ως φυτά σε γλάστρες και βρίσκονται σε σκιά, να μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες τους για προστασία από το κρύο του χειμώνα ή υπερβολική βροχόπτωση.

Σε γενικές γραμμές, όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο τουλάχιστον για μερικές ώρες την ημέρα.  Τα φυτά παρουσιάζουν  αδυναμία  να ανθίσουν αν δεν εκτεθούν τουλάχιστον έξι ώρες. Σε μερικά από αυτά πραγματικά για να πάρουμε τα  πολύχρωμα  λουλούδια απαιτούν καλύτερα να εκτεθούν άμεσα οκτώ ή περισσότερες ώρες στον ήλιο.

Μερικά από τα  παχύφυτα και κάκτους  ανέχονται συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους και φωτεινό αλλά έμμεσο φως σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά τα φυτά είναι  Aloevera, Crassulaovata, Euphorbiatithymaloides, τα πολλά διαφορετικά είδη Sansevieria και Καλαγχόη, Hoya, Sedum morganianum, Cactus (Rhipsalis), Curiorowleyanus, Cactus (Hatiora gaertneri), και Night Blooming Cereus (Epiphyllum).

Για μια καλύτερη συνολικά παρουσίαση των φυτών σε σκιερούς χώρους, φροντίστε να τονίσετε και να συνδυάσετε αυτά με άλλα φυτά που αγαπούν τη σκιά, αλλά χαμηλής συντήρησης με όμορφα λουλούδια ή πιο φωτεινά ή ποικίλα φύλλα.

Κάκτάκια και παχύφυτα

Κάκτάκια και παχύφυτα – Φυτώριο ΦΥΣΗ

Ανθοφορία

Μπορεί να είναι σε θέση να φέρει κάποιος σε άνθιση τους  κάκτους και παχύφυτα σας σε εσωτερικό χώρο, αν μπορέσει να προσεγγίσει τις   χειμερινές συνθήκες στους τόπους όπου αυτά αναπτύσσονται φυσικά. Ουσιαστικά στη ζώνη εξάπλωσης τους. Πρόκειται για έναν συνδυασμό καλού φωτισμού, ξηρού εδάφους και δροσερές νύχτες. Συχνά μια θέση στο παράθυρο θα δώσει το απαραίτητο φως και δροσιά το βράδυ. Μερικοί κάκτοι που είναι σχετικά εύκολο να ανθίζουν σε εσωτερικούς χώρους είναι τα είδη των Mammillaria, Gymnocalycium, Echinopsis (Lobivia), και Rebutia. (Μην ξεγελιέστε από την παρουσία των μικροσκοπικών, με έντονα χρώματα λουλούδια από άχυρο, που συνήθως έχουν κολλήσει μέσα στον ιστό των μικρών κάκτων που πωλούνται στα φυτώρια).

Εχθροί και ασθένειες

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι δεν επηρεάζονται  πολύ από τα παράσιτα. Αν τα φυτά αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους (και ενδεχομένως και σε εξωτερικούς χώρους), είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε να έχουν προσβολές από ψευδόκοκκο (Pseudococcidae), το πρόβλημα μπορεί να ελεγχθεί με το σκούπισμα τους  με μπατονέτες εμποτισμένες στο καθαρό οινόπνευμα. Αν έχετε μια μεγάλη προσβολή, τότε μπορεί να  ρίξετε το καθαρό οινόπνευμαπάνω από το εδαφικό υπόστρωμα την επόμενη φορά που θα ποτίσετε. Αυτό θα σκοτώσει οποιαδήποτε προσβολή ή τα αυγά που κρύβονται στο έδαφος. Οι προσβολές από μύκητες ή βακτήρια  μπορεί σχεδόν πάντα να προληφθεί με τη διατήρηση των φυτών σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη τους, όπως το έντονο φως και το σωστό πότισμα.

Εδαφικό υπόστρωμα ανάπτυξης (φυτόχωμα)

Χρησιμοποιώντας το λάθος φυτόχωμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι ρίζες των παχύφυτων και των κάκτων δεν παίρνουν το νερό από την άμεση επαφή. Μάλλον, απορροφούν τα μόρια του νερού από τον αέρα. Αυτός είναι ο λόγος που στο βρεγμένο υγρό χώμα είναι τόσο προβληματική η ανάπτυξη τους και καθιστούν τις ρίζες του να μην μπορούν να απορροφούν εύκολα το νερό, με αποτέλεσμα το χώμα να παραμείνει υγρό για μεγάλο διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά από προβλήματα και προσβολές από τη μούχλα. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι συνήθως δεν αναπτύσσονται καλά στα συμβατικά φυτοχώματα του κήπου, εκτός αν ποτίζετε πολύ σπάνια. Θέλουν καλή αποστράγγιση του εδάφους. Μπορείτε να προμηθευτείτε πιστοποιημένο μίγμα φυτοχωμάτων από ένα κέντρο κήπου, για τη καλλιέργεια παχύφυτων.

Το καλύτερο μείγμα χώματος για παχύφυτα και τους κάκτους

Τα παχύφυτα όπως αναφέραμε παραπάνω είναι ομάδα φυτών που έχουν σαρκώδη φύλλα, βλαστούς ή ρίζες, έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση νερού και επιτρέπει στα φυτά να επιβιώσουν σε περιόδους ξηρασίας. Είτε τα παχύφυτα σας αναπτύσσονται σε γλάστρες η στο έξω στο κήπο σας , σαν φυτά εδαφοκάλυψης μεταξύ των επιστρώσεων σε ένα μονοπάτι ή  σαν μια πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα πινελιά σε ένα παρτέρι, αυτά χρειάζονται ένα εδαφικό υπόστρωμα κατάλληλο για να αναπτυχθούν που να εξυπηρετεί την ικανότητά τους για τη συγκράτηση του νερού.

Απαιτήσεις του εδάφους

Αν και παχύφυτα διατηρούν την υγρασία καλά, δεν χρειάζονται  ούτε μέτριο έως κανονικό πότισμα. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα  μια βαθιά ενυδάτωση κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αλλά πάρα πολύ νερό θα προκαλέσει στις ρίζες να αναπτυχθεί σήψη, για το λόγο αυτό η τεχνική είναι να βρεθεί ένα μέσο ανάπτυξης ένα εδαφικό υπόστρωμα που να στραγγίζει γρήγορα και να στεγνώνει εντελώς μετά από κάθε  πότισμα. Αναλυτικά για το πότισμα σε άλλο κεφάλαιο. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι κάνουνε τη καλύτερη ανάπτυξη με ένα εδαφικό υπόστρωμα που κανονικά θεωρείται κακό, υποβαθμισμένο που είναι γεμάτο με ανόργανα στοιχεία, σε αντίθεση με ένα πλούσιο σε οργανική ύλη.

Οργανικά και ανόργανα στοιχεία

Παρά την ανάγκη τους για την καλή αποστράγγιση του εδάφους, τα παχύφυτα και οι κάκτοι χρειάζονται κάποια θρεπτικά συστατικά που παρέχουν οργανικά στοιχεία. Μερικοί ειδικοί συνιστούν εδαφομείγματα που να περιέχουν  φυτόχωμα ,  άμμο και  τύρφη ή ένα μείγμα από φυτόχωμα και  περλίτη. Άλλοι προτείνουν να αποφευχθούν εδαφομείγματα στις γλάστρες που περιέχουν τύρφη και αντί αυτού να προσθέσετε ένα χοντρό είδος άμμου ποταμίσιας στο φυτόχωμα.

Χρησιμοποιώντας στα εδαφομείγματα άμμο ποταμίσια, ελαφρόπετρα, ή περλίτη ως ανόργανο στοιχείο στα παχύφυτα σας είναι  σημαντικό ότι έχετε εξασφαλίσει ότι το εδαφικό υπόστρωμα θρυμματίζεται εύκολα και αφήνει τη ροή του νερού γρήγορα να διαπερνά ανάμεσα από αυτό. Αν το μείγμα φυτοχώματος σας , αφού το βρέχετε και το συμπιέσετε,  αυτό θρυμματίζεται τότε έχει τα σωστά συστατικά. Εάν παραμένει και διαμορφώνεται σε μία μπάλα, τότε χρειάζεται περισσότερα ανόργανα στοιχεία που πρέπει να προστεθούν στο μείγμα φυτοχώματος. Το καλύτερο φυτόχωμα για τα παχύφυτα είναι το ελαφρώς όξινο.

κάκτοι

Υπέροχοι κάκτοι για τον κήπο – Φυτώριο ΦΥΣΗ

Πώς να ποτίσετε τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι είναι τα θαύματα της φύσης που μπορούν να αποθηκεύουν το περισσότερο νερό στα φύλλα τους, στους μίσχους ή στις ρίζες. Επειδή έχουν τη φήμη ότι αναπτύσσονται σε άνυδρες συνθήκες, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι όταν θα τα μεταφέρουν στο περιβάλλον του σπιτιού η του κήπου τους, αυτά δεν πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Μοιράζομαι μαζί σας ό, τι πρέπει να ξέρετε για το πώς να ποτίσετε τα  παχύφυτα για να τα κρατήσετε ακμαία.

Πώς να ποτίσετε τα παχύφυτα σε εσωτερικούς χώρους

Αντί να ποτίζετε τα παχύφυτα και τους σας με μικρές δόσεις νερού που και που, να τους κάνετε ένα καλό πότισμα να διαβραχεί το χώμα και   το νερό να τρέχει από τα σημεία που βρίσκονται οι τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος της γλάστρας. Σιγουρευτείτε ότι αποστραγγίστηκε το νερό και να αδειάσετε το νερό που έχει συσσωρευτεί μέσα στο πιατάκι κάτω από τη γλάστρα. Στη συνέχεια, αφήστε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα .

Τα φυτά Sedum, Καλαγχόη, Aloevera, και Sansevieria είναι δημοφιλείς επιλογές για φυτά εσωτερικού χώρου.

Στα παχύφυτα περιλαμβάνονται επίσης και οι κάκτοι, οι οποίοι, γενικά, μπορεί να χρειάζονται λιγότερο νερό από ό, τι τα άλλα παχύφυτα. Τα παχύφυτα απαιτούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του φυτοχώματος στις γλάστρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό όπως ο Περλίτης, να το αναμιγνύεται με το υπάρχον φυτόχωμα για να  βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί η καλή αποστράγγιση. Εκτός από την ποιότητα του φυτοχώματος στις γλάστρες, βεβαιωθείτε ότι αυτές έχουν τρύπες στο κάτω μέρος για την αποστράγγιση, σε διαφορετική περίπτωση οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν από τη πάρα πολλή υγρασία μπορεί να οδηγήσουν σε σάπισμα τις ρίζες.

Γενικά το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με τα παχύφυτα είναι  το υπερβολικό πότισμα. Οι ρίζες σαπίζουν, το στέλεχος γίνεται υγρό και μαλακό , ​​και τα φύλλα πέφτουν. Στην επιφάνεια, το φυτό μπορεί να φαίνονται εντάξει, μέχρι που μια μέρα θα διαπιστώσετε ότι τα χαμηλότερα φύλλα έχουν γίνει γλοιώδη και μαύρα. Εάν κάποιο από τα φύλλα σας φαίνονται κίτρινα, ημιδιαφανές, ή γλοιώδη, μπορεί να είναι υπερβολικό πότισμα.

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι απαιτούν περισσότερο πότισμα στις αρχές της άνοιξης, όταν το φυτό αναπτύσσεται. Μπορεί να μειώσετε το καλοκαίρι το πότισμα και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν το φως μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τα περισσότερα παχύφυτα και οι κάκτοι βρίσκονται σε λανθάνουσα περίοδο, οι απαιτήσεις τους σε νερό μπορεί να μειωθεί επίσης, μόνο αρκεί για να αποτρέψει τη συρρίκνωση και το μαρασμό.  Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το πότισμα στα παχύφυτα σας γίνεται όταν το έδαφος είναι ξηρό. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται τόσο σπάνια όσο μία φορά το μήνα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο  σας.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη συχνότητα του ποτίσματος είναι επίσης  το φως και οι συνθήκες καλλιέργειας του φυτού στο συγκεκριμένο περιβάλλον, καθώς και το μέγεθος της γλάστρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα άρα και όγκος της, μπορεί να χωρέσει περισσότερη υγρασία. Οι μικρές, ρηχές γλάστρες μπορεί να χρειαστούν να ποτίζονται πιο συχνά.

Πώς να ποτίσετε τα παχύφυτα όταν οι γλάστρες βρίσκονται υπαίθρια

Το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να μεταφέρετε τις γλάστρες με τα παχύφυτα σε εξωτερικούς χώρους. Αν και αγαπούν τον ήλιο, να τους δώσουμε την ευκαιρία να εγκλιματιστούν στις συνθήκες που επικρατούν στους εξωτερικού χώρους. Έτσι στην αρχή η  τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει σε μερικώς σκιασμένη περιοχή πριν την τελική μετάβαση σε πιο ηλιόλουστες θέσεις. Περιορίστε τα φυτά από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία από αργά το πρωί έως τα μέσα το απόγευμα. Τα φυτά της υπαίθρου γενικά απαιτούν περισσότερο πότισμα  από ό, τι τα φυτά εσωτερικού χώρου. Και πάλι, οι συνθήκες σας θα υπαγορεύσουν πόσο συχνά τα παχύφυτα θα χρειαστούν πότισμα. Ξεκινήστε τον έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση, δίνοντας προσοχή στην κατάσταση που βρίσκεται το φυτόχωμα στις γλάστρες και ενημερωθείτε αν είναι  ξηρό ή υγρό.
Τα παχύφυτα, συμπεριλαμβανομένων  και των κάκτων, τα οποία καλλιεργούνται σε ρηχά δοχεία, μπορεί να χρειαστούν πότισμα  κάθε λίγες ημέρες.

Πώς να ποτίσετε τα παχύφυτα και τους κάκτους όταν είναι φυτεμένα στο έδαφος του κήπου σας;

Τα παχύφυτα, ιδιαίτερα το είδος Sedum, αναπτύσσονται αρκετά καλά και στο έδαφος. Μπορούν, επίσης να ποτίζονται κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τις συνθήκες. Τα φυτά θα έχουν ένα ισχυρότερο ριζικό σύστημα και που θα ανέχεται τις ξηρές συνθήκες πολύ καλύτερα στους νέους χώρους που φυτεύτηκαν.

Εάν θέλετε να αναπτυχθούν ανθεκτικά και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής τα παχύφυτα και οι κάκτοι, θα πρέπει να είναι φυτεμένα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μόνιμο πότισμα  είναι μια συνταγή που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα φυτά. Όπως και με φυτά εσωτερικού χώρου, οι συνθήκες του εδάφους και οι υδατικές ανάγκες πάνε χέρι-χέρι.
Καλή ποιότητα εδάφους, μια καλή διαβροχή και καλή αποστράγγιση ισούται με υγιή  φυτά.

κάκτος γκρουσόνι

Η λίπανση των παχύφυτων και κάκτων

Είναι ατόπημα  η ιδέα ότι δεν χρειάζονται λιπάσματα τα παχύφυτα και οι κάκτοι.  Όπως και κάθε άλλο φυτό,  χρειάζονται για μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία για να επιβιώσουν. Ενώ φαίνεται ότι αναπτύσσονται  μια χαρά χωρίς λίπανση, μερικές φορές έστω και το λίγο λίπασμα μπορεί να είναι το κλειδί για να είναι πλούσια και πράσινα τα φυτά.

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα έχουν σχετικά χαμηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι κάκτοι χρειάζονται λίπασμα μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο κατά τα τέλη της άνοιξης ή του καλοκαιριού όταν είναι ενεργή η αύξηση τους. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα για αυτά που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους που να έχουν  υψηλότερο ποσοστό σε φώσφορο από ότι σε άζωτο. Κατά τη δοσολογία αραιώθηκε στο μισό του συνιστώμενου ποσοστού που προτείνεται. Άλλα παχύφυτα μπορεί να λιπανθούν με τον ίδιο τρόπο τρεις ή τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια των πιο φωτεινών μηνών και καθόλου το χειμώνα.

Χρησιμοποιώντας λάθος γλάστρα

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι χρειάζονται καλή αποστράγγιση του εδάφους! Πρέπει επίσης να έχετε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα! Οι γλάστρες χωρίς τρύπες αποστράγγισης συνήθως διατηρούν πάρα πολύ νερό για παχύφυτα (τα οποία είναι επίσης ευαίσθητα σε υπερθέρμανση η οποία δημιουργεί  βακτήρια), και τα φυτά σας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.  Έτσι, ενώ μπορεί να αρέσει η ιδέα για ανάπτυξη των παχύφυτων και των κάκτων σε γλάστρες μεταλλικές γαλβανισμένες να είστε σίγουροι ότι η διάνοιξη οπών στο κάτω μέρος θα δημιουργήσει πολλά πιθανά προβλήματα. Θα προτιμούσα καλύτερα οι γλάστρες να είναι κεραμικές.

Οι διακοσμητικές συνθέσεις των παχύφυτων και κάκτων σε μια γλάστρα

Συχνά, οι κάκτοι και τα παχύφυτα ομαδοποιούνται σε ρηχές γλάστρες (πιάτα) δημιουργώντας μίνι κήπους. Οι συνθέσεις πολλών παχύφυτων είναι μια πανέμορφη διακόσμηση, αλλά είναι πολύ καλύτερα να είναι προσωρινή. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι μπορούν να ανεχτούν κάποια «συμπίεση» καλύτερα από ό, τι τα περισσότερα φυτά, σε ένα ορισμένο χώρο, να φυτευτούν δηλαδή κοντά όσο γίνεται πάρα πολύ κοντά. Όταν φθάσουν στο όριο του τελικού μεγέθους τους, δεν θα μπορούν πλέον να ανταγωνίζονται για τη λήψη των θρεπτικών συστατικών. Αν παρατηρήσετε τα παχύφυτα η  τους κάκτους να μαλακώνουν τα στελέχη τους όπως είναι τοποθετημένα και θα διαπιστώσετε επίσης ότι μερικά φυτά μαραίνονται ή πεθαίνουν τότε ήρθε  ίσως ο χρόνος για να κάνετε κάποιο διαχωρισμό της σύνθεσης. Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ελκυστική μέθοδο παρουσίασης της, θα πρέπει να ληφθούν πολλές προφυλάξεις. Επιλέξτε τα  φυτά που είναι συμβατά με το  ρυθμό ανάπτυξης, έτσι ώστε ένα ή δύο φυτά να μην  ξεπερνούν τα υπόλοιπα. Ακόμη πιο σημαντικό, τα φυτά πρέπει να έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι κάκτοι χρειάζονται λιγότερο νερό από ό, τι άλλα παχύφυτα. Δεδομένου ότι αυτές οι ρηχές γλάστρες σπάνια έχουν τρύπες αποστράγγισης, είναι σημαντικό  τα φυτά αυτά να τα ποτίζουμε υπερβολικά. Θραύσματα από πήλινες γλάστρες  ή χοντρό χαλίκι στο κάτω μέρος της γλάστρας  μπορεί να παρέχει ένα τύπο αποστράγγισης,  αλλά τελικά θα συγκεντρώνεται περίσσεια υγρασίας στο πυθμένα στο φυτόχωμα , η οποία μπορεί να κρατήσει τις ρίζες υγρές για  πάρα πολύ καιρό.

Φυτώριο Φύση

Το φυτώριο «ΦΥΣΗ» στο Χαλάνδρι, διαθέτει μεγάλη ποικιλία παχύφυτων και κάκτων. Σε διάφορα μεγέθη, τα πολυποίκιλα σχήματά τους θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό μελλοντικό «κηποτέχνη» που θα ήθελε να διακοσμήσει τους εσωτερικούς χώρους, το μπαλκόνι η το κήπο του. Επιπλέον διαθέτει πιστοποιημένα φυτοχώματα υψηλών προδιαγραφών, υλικά άρδευσης, λιπάσματα και πολλές, πολλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο να έχετε το καλύτερο ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.