Απευθυνθήκαμε στον κ. Κωνσταντινίδη Παντελή, από τα Φυτώρια Σερρών Κωνσταντινίδη, προκειμένου να μας μεταφέρει τη δική του εμπειρία για τις προοπτικές και τις δυσκολίες της καλλιέργειας ιπποφαούς στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης παράγει στο φυτώριό του φυτά νέων καλλιεργειών όπως το ιπποφαές, η αρώνια, το μύρτηλο, η κρανιά, η στέβια, το φραγκοστάφυλο κ.α.

Κατά τη γνώμη σας πώς έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του ιπποφαούς;

Απ.: Το ενδιαφέρον των παραγωγών για καλλιέργεια ιπποφαούς, προέκυψε εξαιτίας των μεγάλων τιμών που πίστευαν ότι θα εξασφάλιζαν από την πώληση της παραγωγής του. Οι τιμές όμως που είχαν υπόψη τους ήταν οι τιμές λιανικής πώλησης των τελικών προϊόντων στην ξένη αγορά. Για παράδειγμα λάμβαναν υπόψη την τιμή αποξηραμένου καρπού, όμως η αναλογία νωπού προς αποξηραμένου καρπού είναι 1/3. Αντίστοιχες αναλογίες υπάρχουν και για την παραγωγή χυμού και ελαίου. Στην πραγματικότητα η τιμή του ιπποφαούς δεν είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον έχει μειωθεί.

viorgan κόμποστ γαιοσκωλήκων

100% Βιολογικό κόμποστ γαιοσκωλήκων – Τηλ. παραγγελιών 210.85.44.135 – 6976.978.417

 

Σε τι τιμές μπορεί ο παραγωγός να διαθέσει το ιπποφαές; Είναι εύκολη η διάθεσή του στην εγχώρια και ξένη αγορά;

Απ.: Σήμερα η τιμή πώλησης του ιπποφαούς κυμαίνεται γύρω στο 1-1,30€ το κιλό. Η απόδοση της καλλιέργεια είναι περίπου 1000-1800 κιλά ανά στρέμμα αλλά παραγωγή, εξαιτίας του τρόπου συλλογής, υπάρχει κάθε δεύτερο χρόνο. Η διάθεση γίνεται κυρίως στην ξένη αγορά αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες μεταποίησης μιας και δεν έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία και μεθόδους επεξεργασίας σε αυτό τον τομέα. Στην εγχώρια αγορά, παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για άλλες νέες καλλιέργειες όπως η αρώνια, το μύρτηλο και το κράνο. Το ιπποφαές δεν έχει πολλές χρήσεις, δεν γίνεται μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, ενώ και ο χυμός του πίνεται αφού αραιωθεί με νερό σταγόνα-σταγόνα.

 

Τι επιπλέον δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ένας νέος καλλιεργητής που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαούς;

Απ.: Καταρχήν υπάρχει αρκετή δυσκολία στη συγκομιδή. Η μόνη μέθοδος που αποδίδει είναι το κλάδεμα των κλαδιών και η αποθήκευση για 1-2 μήνες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτή όμως τη μέθοδο δεν έχουμε παραγωγή κάθε χρόνο. Στη συνέχεια, το προϊόν αφού αποψυχθεί πρέπει να διατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαφορετικά νερουλιάζει και είναι ακατάλληλο. Τέλος και πολύ σημαντικό, είναι προϊόν που χρειάζεται οπωσδήποτε μεταποίηση, επομένως ο παραγωγός εξαρτάται μονίμως από τις διαθέσεις των μεταποιητών και δεν μπορεί να πουλήσει μόνος του το προϊόν του.

Φυτώρια Σερρών Κωνσταντινίδη
3ο χλμ Σερρών- Νεοχωρίου, Σέρρες
Τηλ. 23210 76489
www.fytoria-konstantinidi.gr

 

Διαβάστε επίσης: