« Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί ξεκίνησαν από τις πόλεις» γράφει στις αρχές του 20ου αιώνα ο Όσβαλντ Σπένγκλερ και συνεχίζει. «Ό άνθρωπος της ιστορίας είναι κατασκευαστής πόλεων»
Σήμερα ο άνθρωπος της ιστορίας συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο του κατασκευαστή πόλεων. Ο τρόπος όμως που  κτίζει και διαχειρίζεται το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπαράγεται, τις τελευταίες δεκαετίες , προκαλεί μάλλον ανησυχία παρά αισιοδοξία για το μέλλον. Τέσσερεις στους πέντε ευρωπαίους πολίτες ζουν σε πόλεις. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα όπως κακή ποιότητα αέρα, μεγάλη ηχορύπανση, κακή οδική κυκλοφορία, μέτριας ποιότητας δομημένου περιβάλλοντος, εγκαταλελειμμένες περιοχές , εκπομπές αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου, άναρχη δόμηση, μεγάλη δημιουργία απορριμμάτων και λυμάτων.  Όλα αυτά είναι προβλήματα που ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα. Για δεκαετίες μελετάται  η διαβίωση του ανθρώπου , με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική του ευεξία, η ψυχοπνευματική του καλλιέργεια και η αρτιότητα του. Με λίγα λόγια η ποιότητα ζωής του σύγχρονου  ανθρώπου.

Ως φωτεινός λύχνος στο σκοτάδι της ερήμου, εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 80, ένα νέο κίνημα στον χώρο του πολεοδομικού σχεδιασμού που ονομάζεται ¨new urbanism¨. Με γνώμονα τα λάθη του παρελθόντος, ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός έρχεται να δημιουργήσει ένα  διάλογο ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική του τοπίου, στον σχεδιασμό κήπων και την πολεοδομία, στην τέχνη της γης και την αστική ανάπτυξη.  Με λίγα λόγια έρχεται να αναδιαρθρώσει την δημόσια τάξη και να δημιουργήσει γειτονιές, η χρήση των οποίων περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο.  Κοινότητες που εξασφαλίζουν την κίνηση του ανθρώπου και όχι μόνο των αυτοκινήτων, πόλεις που αποτελούνται από προσβάσιμους δημόσιους χώρους, κοινωνίες που υπηρετούν την τοπική ιστορία, το κλίμα , την οικολογία σε κάθε κατασκευαστική λογική.

Αναπόσπαστο κομμάτι όλης αυτής της κίνησης, που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να εξαπλώνεται και στην χώρα μας,  είναι το πράσινο και ο τρόπος με τον οποίο επεμβαίνει στην καθημερινότητα μας.  Άλλωστε το πράσινο, ως ανοιχτό σύστημα, όταν και όπου εγκατασταθεί φιλτράρει και εμπλουτίζει διαρκώς και χωρίς διακοπές το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου και κατ’ επέκταση μιας πόλης.

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πράσινο ρυθμίζει το μικροκλίμα μιας περιοχής μέσω του φαινομένου της εξατμισοδιαπνοής των φυτών.
  • Παράλληλα όμως  μπορεί να δροσίσει μια περιοχή με την σκιά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να αυξήσει την θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες επιτρέποντας στον ήλιο να διαπερνά τα γυμνά κλαδιά του.
  • Παρέχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και απορροφά το CO2  μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
  • Φιλτράρει τον ατμοσφαιρικό αέρα με την κατακράτηση από τα φύλλα της σκόνης, των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας, των οξειδίων του αζώτου, του άνθρακα κλπ.
  • Μειώνει την ηχορύπανση αφού το φύλλωμα του λειτουργεί σαν παγίδα για τον ήχο.
  • Διαμορφώνει θετικά την ψυχολογία των κατοίκων μιας πόλης, αφού βοηθά τον άνθρωπο να ξεπεράσει το άγχος της καθημερινότητας και να χτίσει μια υγιή ψυχοσύνθεση.

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία και αριθμούς, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την ποιότητα και το πόσο μεγάλο είναι πλέον το πρόβλημα της διαβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα και πόσο επιτακτικά αναγκαία είναι η αύξηση του αστικού και του ιδιωτικού πρασίνου για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας σε αυτά.

  • 80% Των ευρωπαίων ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα
  • 2 τ.μ. Πρασίνου αναλογούν σε 1000 κατοίκους στην Ξάνθη
  • 10 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο είναι η ανεκτή αναλογία που περιγράφει ο ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος
  • 36 από τους 54 νομούς της ελληνικής επικρατείας δεν έχουν περάσει ακόμη, στην χωροταξία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων
  • 100 στρέμματα πρασίνου κατακρατούν 4 τόνους!! σκόνης ετησίως η οποία αποπλύνεται στο έδαφος σαν οργανική ουσία
  • 55 ντεσιμπέλ είναι ο θόρυβος μια ήσυχης συζήτησης. Η έκθεση σε μεγαλύτερες στάθμες θορύβου προκαλεί διαταραχή ύπνου.
  • Σε 650 οχήματα ανά 1000 κατοίκους, θα σταθεροποιηθεί ο δείκτης ιδιοκτησίας  το 2015 στην Θεσσαλονίκη
  • 60% της ηλεκτρικής ενέργειας του μέσου νοικοκυριού απαιτούν οι ¨λευκές οικιακές συσκευές¨
  • 1 ώριμο δένδρο , κατά την διάρκεια της αναπνοής-διαπνοής, καταναλώνει 230000 kcal/ημέρα θερμοκρασία, που αντιστοιχεί σε 5 κλιματιστικά συνεχούς λειτουργίας.
  • 50% των αναγκών του σε ενεργεία από ανανεώσιμες πηγές εξασφαλίζει το Πόρτλαντ στο ‘Όρεγκον που θεωρείται η πιο πράσινη πόλη της Αμερικής.
  • 6 χιλ/ώρα!!! είναι η μέση ταχύτητα κίνησης στις ώρες αιχμής στην Θεσσαλονίκη, λίγο μεγαλύτερη από την μέση ταχύτητα βαδίσματος (5χιλ/ώρα).
  • 32-33 βαθμούς κελσίου είναι η θερμοκρασία που θα αποκτούσε  ο περιβάλλον αέρας μιας πόλης στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν όλες οι σκεπές της ήταν από πρασινάδα.