Δυόσμος: Αρωματικό για υπέροχα παρτέρια
Ο δυόσμος που ονομάζεται και ρωμαϊκή ή πράσινη μέντα, είναι πολυετές αρωματικό φυτό με θαμνώδη ανάπτυξη. Βοτανικά ο δυόσμος ανήκει στο ίδιο γένος με την μέντα, την πιπερώδη μέντα ή πέπερμιντ και το φλισκούνι. Στην Ευρώπη φαίνεται να έχει έρθει από την τις ανατολικές χώρες, από του αρχαίους ακόμη χρόνους. Από τότε χρησιμοποιείται πολύ στη μεσογειακή κουζίνα και όχι μόνο.
Που χρησιμοποιείται ο δυόσμος
Εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ο δυόσμος χρησιμοποιείται σε προϊόντα στοματικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, σπρέι, στοματικά διαλείμματα) αλλά και σε σαμπουάν και σαπούνια. Σαν βότανο ο δυόσμος θεωρείται ότι δρα κατά της γυναικείας τριχόπτωσης και του στομαχόπονου και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου έχει βρεθεί να έχει κάποια δράση ενάντια στους μύκητες, ενώ θεωρείται ότι περιορίζει την αϋπνία.
Ο δυόσμος αποτελεί συστατικό αρκετών κοκτέιλ με πιο γνωστό το mojito.
Φύτευση και φροντίδες για τον δυόσμο
Οι βλαστοί στο δυόσμο έχουν όρθια ανάπτυξη και σε ύψος μπορούν να φτάσουν τα 70-100 cm. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά, με ανάγλυφες νευρώσεις και χωρίς μίσχο. Αναπτύσσεται στα περισσότερα εδάφη, ενώ ευδοκιμεί στα γόνιμα εδάφη με αρκετή οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση.
Φυτεύεται σε ημισκιερά ή ηλιόλουστα σημεία, αντέχει στη ζέστη αλλά όχι και στο κρύο. Έτσι το χειμώνα μαραίνεται και τη άνοιξη επανεμφανίζεται. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, αλλά τα άνθη καλό είναι να αφαιρούνται για να αναπτύσσονται νέα φύλλα.
Ο δυόσμος πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά πολύ εύκολα και με χώρισμα του φυτού. Δηλαδή ξεριζώνεται ένα μέρος του φυτού και ξαναφυτεύεται σε άλλη θέση ή γλάστρα.
Στον κήπο ο δυόσμος μπορεί να καταλάβει όσο χώρο του είναι διαθέσιμος. Από τους οφθαλμούς των βλαστών που ακουμπούν στο έδαφος μπορούν να δημιουργηθούν ρίζες, με αποτέλεσμα ο δυόσμος να επεκτείνεται.
Εκτός από τα παρτέρια του κήπου, ο δυόσμος μπορεί να καλλιεργηθεί στο λαχανόκηπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, βεράντα ή το εσωτερικό του σπιτιού (π.χ. στην κουζίνα) αρκεί να έχει αρκετό φως, καλό αερισμό και τακτικό πότισμα.
Η καταλληλότερη στιγμή για τη συγκομιδή των φύλλων του δυόσμου, είναι αμέσως πριν την άνθιση, που έχουν το περισσότερο άρωμα. Μετά την άνθιση τα φύλλα αρχίζουν να χάνουν το άρωμά τους.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Αρωματικά και λαχανικά σε σάκο φύτευσης
- Από τη γλάστρα στο πιάτο μας: αρωματικά φυτά στη μαγειρική
- Αρωματικά, βότανα και λαχανικά σε γλάστρα
- Αρωματικά φυτά: Αξία και χρήση τους στην κηποτεχνία.
- Θυμάρι ή θύμος (Τhymus vulgaris)
- Άνηθος, φροντίδες και καλλιέργεια στον κήπο
- Microgreens: Τι είναι τα μικρολαχανικά
- Βασιλικός – Ocimum basilicum
- Μαϊντανός, πράσινο αρωματικό φυτό για φύτευση στο λαχανόκηπο
Leave A Comment