Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου αποτελεί ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος ή Βοτανικός κήπος Ι. & Α. Διομήδους, στο Χαϊδάρι

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, από τους λίγους εναπομείναντες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και παράλληλα έναν αξιόλογο επιστημονικό χώρο με πλήθος φυτικών ειδών.

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος ιδρύθηκε το 1952 και μετά από το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, κληροδοτήθηκε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1961, παραχωρήθηκε στο ίδρυμα από το υπουργείο Γεωργίας δασική έκταση 1.860 στρεμμάτων στο Χαϊδάρι, που οριοθετείται στις βόρειες πλαγιές του όρους Αιγάλεω, επί της Ιεράς οδού, μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Ο βασικός όρος του Δημοσίου με σκοπό την παραχώρηση αυτή ήταν η διατήρηση και συντήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Η διαμόρφωση του Διομήδειου κήπου έγινε με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου H. Hammerbacher. Μέχρι και σήμερα στο καλλιεργημένο τμήμα του κήπου συνυπάρχουν και αναπτύσσονται μαζί αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Από το 1975, όπου και ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες διαμόρφωσης, ο Βοτανικός κήπος άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό.

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος στην έκταση των 1.860 στρέμματα περιλαμβάνει 200 στρέμματα καλλιεργημένα και σχεδόν 1660 στρέμματα με φυσικά οικοσυστήματα, με σημαντική παρουσία ειδών όπως η χαλέπια (Pinus halepensis) και τραχιά (Pinus brutia) πεύκη, κυπαρίσσια και 600 περίπου αυτοφυούμενα είδη, δένδρα, θάμνους και ποώδη, ετήσια ή πολυετή. Επιπλέον, έχει εξελιχθεί μια ιδιαίτερα σημαντική ποικιλότητα ζωικών ειδών, όπως και πληθυσμών ανώτερων θηρευτών, όπως αρπακτικά πουλιά.

Τα 200 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης είναι χωρισμένα σε 8 διαφορετικά τμήματα, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από φυσική βλάστηση. Το ιστορικό τμήμα, ο ανθώνας, ο δενδρώνας, το οικονομικό τμήμα, το φαρμακευτικό τμήμα, ο βραχόκηπος με ελληνικά γεώφυτα, τα θερμοκήπια  και το συστηματικό τμήμα.

Ιστορικό τμήμα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου

Στο ιστορικό τμήμα υπάρχουν φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα της ιστορίας ή στη μυθολογία και είναι το μοναδικό τμήμα στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουμε φυτά όπως ο νάρθηκας (Ferula communis) όπου με βάση τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε στο βλαστό του τη φωτιά και την μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους. Επιπλέον, το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.

Ανθώνας  του Βοτανικού Κήπου

Στο τμήμα του ανθώνα έχουν δημιουργηθεί   μεγάλα παρτέρια και 25 λίμνες. Σε αυτά καλλιεργούνται πολυετή και μονοετή καλλωπιστικά είδη από όλο τον κόσμο, ενώ σε ένα από αυτά φιλοξενούνται ποικιλίες τριανταφυλλιάς (Rosa spp.). Στις λίμνες αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη, όπως είναι η Λεμνα ή «φακή του νερού» (Lemna minor), οι νερόκρινοι (Iris pseudacorus) και τα νούφαρα (Nymphaea spp., Nuphar luteum, Nelumbo spp.). Περιφερειακά του ανθώνα έχουν φυτευτεί πολλά καλλωπιστικά δένδρα και θάμνοι.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ο δενδρώνας στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Στο Δενδρώνα του Διομήδιου Βοτανικού Κήπου φιλοξενούνται δένδρα και θάμνοι από όλο τον κόσμο από ολόκληρο τον κόσμο. Στον δενδρώνα του έχουν δημιουργηθεί τομείς που έχουν φυτευτεί δένδρα από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, τη μη μεσογειακή Ασία, τη Νότια Αφρική, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. Η κασουαρίνα, Αφρικανικές χρυσόφυλλες ελιές, ο κέδρος των Ιμαλαϊων και η εντυπωσιακή και τεράστια ραγώδης γιούκκα (Yucca baccata) είναι λίγα από τα δένδρα που θα συναντήσει κανείς στο τμήμα αυτό. Καθώς επίσης, στο τμήμα του δενδρώνα υπάρχουν επίσης δένδρα όπως καλλιστήμονες και ακακίες, σεκόιες, σφένδαμνοι Acer palmatum, σκληθρόφυλλες βελανιδιές (εθνικό δέντρο της Κύπρου), κουτσουπιές, και αλλά διάφορα φοινικοειδή όπως ο φοίνικας του Θεόφραστου.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Στις λίμνες του Βοτανικού Κήπου Διομήδους

Το οικονομικό τμήμα του Βοτανικού Κήπου

Στο οικονομικό τμήμα του κήπου έχουν φυτευτεί είδη που έχουν ιδιαίτερη οικονομική και παραγωγική σημασία. Μερικά από αυτά είναι το φελλόδενδρο (Quercus suber), η καμφορά (Cinnamomum camphora), το βερνικόδενδρο (Rhus vernicifera), το βαμβάκι (Gossypium spp.), το λινάρι (Linum usitatissimum) και ο καπνός (Nicotiana tabacum). Πολύ εντυπωσιακά είναι τα πανέμορφα γιγάντια νούφαρα (Nelumbo nucifera και Nelumbo lutea), τα οποία καλλιεργούνται για τα εδώδιμα σπέρματα και ριζώματά τους. Επιπλέον, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιού (Vitis vinifera).

Το φαρμακευτικό τμήμα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου

Στο φαρμακευτικό τμήμα υπάρχουν φυτά που έχουν φαρμακευτική αξία, όπως είναι ο περίφημος δίκταμος της Κρήτης (Origanum dictamnus), ο μανδραγόρας (Mandragora officinarum), το βάλσαμο (Hypericum perforatum), η βαλεριανή (Valeriana officinalis), η εφέδρα (Ephedra foeminea), οι ρολογιές (Passiflora spp.) και πολλά άλλα είδη φυτών.

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Ο βραχόκηπος ελληνικών γεώφυτων

Ο  Βραχόκηπος Ελληνικών Γεωφύτων είναι ένα νέο τμήμα του βοτανικού κήπου που δημιουργήθηκε το 2013 με δωρεά της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) προς τιμή του μέλους τους Μυρτώ Απέργη. Σε αυτό το τμήμα ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά ελληνικά βολβώδη φυτά και άλλα.

Τα θερμοκήπια του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου

Δύο θερμοκήπια έχουν δημιουργηθεί Στον Βοτανικό Κήπο. Το θερμοκήπιο με κάκτους και παχύφυτα και αυτό με τα τροπικά και υποτροπικά φυτά.

Το συστηματικό τμήμα του Βοτανικού Κήπου

Στο συστηματικό τμήμα παρουσιάζονται οι βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής και έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία. Έχουν σχεδιαστεί πέντε παρτέρια και έχουν φυτευτεί φυτικά είδη με τέτοιο τρόπο ώστε στο 1ο παρτέρι να υπάρχουν κύριοι αντιπρόσωποι από τα Βρυόφυτα, Πτεριδόφυτα και Γυμνόσπερμα Σπερματόφυτα, στο 2ο και 3ο παρτέρι από τα Δικοτυλήδονα Αγγειόσπερμα Σπερματόφυτα και στο 4ο και 5ο παρτέρι φυτικά είδη που ανήκουν στα Μονοκοτυλήδονα Αγγειόσπερμα Σπερματόφυτα. Στο τμήμα αυτό συναντά κανείς και το “ζωντανό απολίθωμα” Gingo biloba, το οποίο θεωρείται ένα από τα παλαιότερα.

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, είναι ένα πραγματικό στολίδι της Δυτικής Αθήνας. Η επίδραση του στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντική και επιβεβλημένη εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο επιστημονικής έρευνας, αλλά και ιδανικό χώρο για την εκπαίδευση των νέων ατόμων με σκοπό την εκμάθηση αλλά και την ενδυνάμωση της συνείδησης τους σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.

Η ύπαρξη και ανάπτυξη χώρων όπως ο Διομήδειος Βοτανικός Κηπος είναι περισσότερο σημαντική για την ενθάρρυνση της πεποίθησης για προστασία και διατήρηση, ως κόρη οφθαλμού, χώρων παρόμοιων του Διομήδειου κήπου, τόσο μέσα σε αστικά περιβάλλοντα, όπου αυτό είναι δυνατό, όσο και αλλού.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ – ΔΙΟΜΗΔΕΙΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 401, 124 61 ΧΑΪΔΑΡΙ
Τηλέφωνα: 210-5811557, 210-5812582, 210-5813049
Φάξ:210-5813049
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.diomedes-bg.uoa.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Λαμπρόπουλος
Φωτογραφίες: ΕΔΗΛ

 

Διαβάστε επίσης: