Που φυτεύεται, τι λίπασμα και πόσο πότισμα χρειάζεται το δενδρολίβανο. Πολλαπλασιασμός νέων φυτών και που φυτεύεται στον κήπο.
Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική του ονομασία είναι Rosmarinus officinalis και ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Labiate στην οποία ανήκουν και πάρα πολλά άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Καταγωγή: Είναι χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας. Αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Άλλες ονομασίες: Δενδρολίβανο ή δεντρολίβανο, Anthos, Rosemary. Το όνομα Rosmary έχει λατινική προέλευση και σημαίνει η “δροσιά της θάλασσας”.
Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό στα κατοικίδια ζώα.
Χρήση στην κουζίνα: Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, αρωματοποιία και βιομηχανία καλλυντικών. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική.
Αξία του ως αρωματικό φυτό: Θεωρείται φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό. Τα φύλλα του φυτού συλλέγονται και αποξηραίνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική ή ως βότανο.
Το δενδρολίβανο περιέχει ένα συστατικό με το όνομα καρνοσικό οξύ (carnosic acid) το οποίο προστατεύει το μυαλό από παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια. Επιπλέον, προάγει και βελτιώνει τη μνήμη.
Βοτανικά χαρακτηριστικά του δεντρολίβανου
Το δεντρολίβανο είναι αρωματικός αειθαλής θάμνος
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει το 1-1,5 μέτρο.
Βλαστοί – φύλλα: Τα φύλλα του είναι μικρά, στενά (είναι σαν καρφίτσες), σκουροπράσινου χρώματος και ιδιαίτερα αρωματικά. Τα φύλλα του δενδρολίβανου συλλέγονται και αποξηραίνονται.
Άνθη: Τα λουλούδια του δενδρολίβανου είναι μικρά, μπλε – μωβ ανοιχτού χρώματος. Αναπτύσσονται πολλά μαζί και προσελκύουν ωφέλιμα έντομα και μέλισσες.
Ανθοφορία: Το φυτό ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και το τέλος φθινόπωρο.
Ποικιλίες: Υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες που προήλθαν από διάφορες διασταυρώσεις ενώ τα άγρια είδη φαίνεται να έχουν πιο έντονο άρωμα. Μια ποικιλία με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία είναι το έρπον δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis “Prostratus”) που είναι κατάλληλο για φύτευση σε χλοοτάπητα ή υπερυψωμένα παρτέρια ή ζαρντινιέρες.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης
Ρυθμός ανάπτυξης: Αναπτύσσεται γρήγορα και έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη.
Φως: Τοποθετείται σε ηλιαζόμενες θέσεις και δεν απαιτεί πολλά ποτίσματα. Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσια μέρη και αναπτύσσεται πολύ καλά σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση.
Θερμοκρασία: Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Έδαφος-Χώμα: Είναι ανθεκτικό φυτό και αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη. Σε καλά αποστραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία η ανάπτυξη του φυτού είναι μεγαλύτερη και εντυπωσιακή. Τα υγρά και κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη συνήθως δεν επιτρέπουν στο δενδρολίβανο να επιβιώσει και τα βαριά αργιλώδη εδάφη και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των φυτών.
Υγρασία: Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, αλλά αρκετά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Φροντίδες που χρειάζεται το δενδρολίβανο
Πότισμα: Το δενδρολίβανο θέλει μέτρια ποτίσματα. Είναι γενικά ανθεκτικό στην ξηρασία, όμως η παρατεταμένη απουσία νερού ή ανομβρία του καλοκαιριού μπορεί να ξεράνει το φυτό.
Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε λίπασμα γενικής χρήσης κυρίως σε κοκκώδη μορφή ή υδατοδιαλυτό σπανιότερα. Εφαρμόζουμε λίπανση συνήθως 1 ή 2 φορές το χρόνο, σίγουρα στις αρχές της άνοιξης ίσως και το φθινόπωρο.
Πως γίνεται το κλάδεμα στο δεντρολίβανο: Το φυτό πρέπει να κλαδεύεται αρχικά την άνοιξη για απομάκρυνση των ξερών κλάδων και φύλλων και μετέπειτα, όποτε κριθεί απαραίτητο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού και φθινοπώρου για διατήρηση του σχήματος. Δεν πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά.
Εχθροί και ασθένειες: Είναι γενικά ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και μύκητες. Το φυτό δεν θέλει υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών και του λαιμού και αυξάνει και προσβολής από ωΐδιο. Τα υπερβολικά υγρά εδάφη μπορούν επίσης να προκαλέσουν φυτόφθορα.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο δενδρολίβανο
Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και μοσχεύματα που κόβονται από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές της άνοιξης καθώς και με σπόρο.
Τα μοσχεύματα κορυφής που κόβονται πρέπει να έχουν μήκος 5-8 εκατοστά, τα βάζουμε σε ορμόνη ριζοβολία και τα φυτεύουμε απευθείας σε σπορείο. Είναι απαραίτητο στο σπορείο το χώμα να είναι συνέχεια υγρό. Μετά από 25-30 ημέρες τα περισσότερα μοσχεύματα πρέπει να έχουν αναπτύξει νέο ριζικό σύστημα.
Φύτευση του δενδρολίβανου στον κήπο
Είναι από τα πιο συχνά φυτά σε κήπους, βεράντες, βοτανικούς κήπους, πλατείες και πάρκα.
Φυτεύεται σε ελεύθερες μπορντούρες και για σχηματισμό χαμηλών ή μεσαίων σε ύψος φραχτών. Επιπλέον, απαντάται σε θεματικούς κήπους (αρωματικούς, φαρμακευτικούς) και είναι κατάλληλο φυτό σε βραχόκηπους. Ταιριάζει πολύ καλά σε μεγάλες πήλινες γλάστρες.
Συναντάται ευρύτατα σε πλατείες και πάρκα. Εξαιτίας του ότι είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση χρησιμοποιείται με επιτυχία στην αστική αρχιτεκτονική τοπίου.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment