3η Ανακοίνωση Γ’ Μελισσοκομικού Συνεδρίου
Ενημερώνουμε τους μελισσοκόμους, τους επιστήμονες του κλάδου, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τους δημόσιους συνεταιριστικούς, συνδικαλιστικούς και ιδιωτικούς φορείς του κλάδου της Μελισσοκομίας ότι το Γ’ Παν. Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας θα διεξαχθεί τελικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2014.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα Ινστιτούτα, την Γεν. Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΑΑ&Τ, τη Γεν. Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΥΑΑ&Τ, το Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αρκετούς μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους και το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση. Στο Συνέδριο οι έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, και θα δώσουν έμφαση σε αποτελέσματα άμεσα εφαρμόσιμα στη πράξη. Ομιλητές μπορούν να είναι επίσης και μελισσοκόμοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες σε νέες τεχνικές και εφευρέσεις που δοκίμασαν. Το Πανελλήνιο αυτό συνέδριο δίνει μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες και τους μελισσοκόμους να συζητήσουν και να αναζητήσουν λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με τη βιολογική αξία και δράση των προϊόντων του μελισσιού, με κύριο στόχο την γνωριμία, έγκυρη ενημέρωση και προβολή τους στο καταναλωτικό κοινό.
Η απόφαση για την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής, αλλά και της φυσιογνωμίας του συνεδρίου κρίθηκε αναγκαία, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού κόστους διοργάνωσης του Συνεδρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, και της μικρής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες, παραγωγούς, κατασκευαστές και εμπόρους, να συνδράμουν στη διεξαγωγή του.
Δυστυχώς φαίνεται ότι οι άσχημες οικονομικές συνθήκες, η διάσπαση του κλάδου και η διάχυση της λανθασμένης άποψης ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση απευθύνεται σε επιστήμονες και όχι στους μελισσοκόμους, επέφεραν “αμηχανία” στους ιδιώτες του κλάδου, οπότε η εκδήλωση ενδιαφέροντός τους ήταν μικρή
Σε όλα τα συνέδρια και τις ημερίδες που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η συνεργασία των μελισσοκομικών φορέων με τα πανεπιστήμια και τα ινστιτούτα της χώρας ήταν άψογη
Γνωρίζει ο μελισσοκόμος ότι οι επιστήμονες – ερευνητές του κλάδου τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν ως προτεραιότητα στην έρευνά τους τα φλέγοντα και καθημερινά προβλήματα του παραγωγού, αλλά επίσης και αυτά τα οποία θα βοηθήσουν τον μελισσοκόμο να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην νέα οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται παγκόσμια, σχετικά με την προώθηση των προϊόντων που παράγει. Η επικοινωνία μεταξύ ερευνητών και μελισσοκόμου είναι καθημερινή και η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας άμεση και αναλυτική.
Είναι λοιπόν άποψη και θέση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, αλλά και όλων των ερευνητών του κλάδου, η ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών και ξέρουμε ότι οι μελισσοκόμοι το αναγνωρίζουν αυτό.
Έτσι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναπαράγουμε διασπαστικές πρακτικές, καθώς δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα και με κανένα. Διάθεσή μας ήταν ο κλάδος της Μελισσοκομίας να οργανώσει ένα Πανελλήνιο Συνέδριο ενημέρωσης και προβληματισμού του μελισσοκόμου αλλά και «εξόδου» προς τους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες…
Παρ’ όλα αυτά προχωρούμε στην διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς θεωρούμε την συγκεκριμένη εποχή «ορόσημο» για την πορεία της Μελισσοκομίας στη χώρας.
http://www.hssas.gr
Leave A Comment