Αγαπημένο, ανθεκτικό και εύκολο στην καλλιέργεια καλλωπιστικό φυτό. Το γεράνι απαντάται σχεδόν σε όλους τους κήπους, τα μπαλκόνια, τις βεράντες, τα πάρκα και τις πλατείες της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στις μεγάλες ταξιανθίες που δημιουργεί, στην πολύμηνη ανθοφορία και στα χρώματα των ανθέων του. Φυτό προσαρμοσμένο στις μεσογειακές συνθήκες, από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια και τον πολλαπλασιασμό και αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που το έχουν κάνει τόσο δημοφιλές στη χώρα μας.

Τα γεράνια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά αλλά όπως όλα τα φυτά… γερνάνε! Έτσι χρειάζονται ανανέωση προκειμένου να δημιουργούν νέα βλάστηση. Κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης καλό είναι να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους.

γεράνι σε γλάστρα στη βεράντα

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και υβρίδια που το ύψος τους ξεκινάει από 10 cm και μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 m. Τα άνθη δημιουργούν ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδια και έχουν διάφορα χρώματα : λευκό, ρόδινο, κόκκινο, μοβ, κίτρινο. Τα γεράνια παραμένουν ανθισμένα για έξι περίπου μήνες ενώ άνθη μπορεί να παραμένουν στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα φύλλα του γερανιού είναι επίσης μεγάλα με έντονο πράσινο χρώμα και ελαφρύ χνούδι. Πολλές φορές συγκρατούν αρκετή σκόνη και χρειάζεται να καθαριστούν.

Φροντίδες για το γεράνι στο κήπο

Τα γεράνια δεν χρειάζονται ιδιαίτερες φροντίδες για να αναπτυχθούν. Αναπτύσσονται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχουν και στις ημισκιερές όπου μειώνεται λίγο η ένταση της ανθοφορίας τους, αντέχουν στη ζέστη αλλά είναι σχετικά ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα στη Β. Ελλάδα. Είναι κατάλληλα φυτά για παραθαλάσσια φύτευση και φυσικά για μπαλκόνια και βεράντες. Το καλοκαίρι χρειάζονται τακτικά αλλά όχι υπερβολικά ποτίσματα ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η διαβροχή των φύλλων. Η μόνη εργασία που απαιτούν είναι η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών και φύλλων.

γεράνι στον κήπο

Πολλαπλασιασμός των γερανιών

Γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα ακόμα και ανθοφόρα και χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμόνη ριζοβολίας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι από τις κορυφές των βλαστών κόβονται μοσχεύματα με μήκος περίπου 10 cm. Από αυτά αφαιρούνται τα περισσότερα φύλλα και φυτεύονται σε μικρά φυτοδοχεία. Όταν ριζοβολίσουν και αποκτήσουν ύψος περίπου 15 cm κορυφολογούνται προκειμένου να σταματίσουν να αναπτύσσονται σε ύψος και να δημιουργήσουν πλάγιους βλαστούς.