Γεράνι, φύτευση, φροντίδες, πολλαπλασιασμός

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

Το γεράνι (Pelargonium zonale) είναι ευρέως διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό σε κήπους, πάρκα, χώρους εστίασης και βεράντες. Είναι κλασικό και διαχρονικό φυτό με μεγάλα πλεονεκτήματα όπως η εύκολη καλλιέργειά του στο χώμα ή στη γλάστρα, η μεγάλη σε διάρκεια και πλούσια ανθοφορία του και η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα λουλουδιών.

Βοτανική ταξινόμηση: Το γεράνι ανήκει στο γένος Pelargonium, που σε αυτό ταξινομούνται περίπου 280 είδη ποωδών, φρυγανωδών και θαμνωδών φυτών. Στο γένος αυτό ταξινομούνται είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως καλλωπιστικά φυτά που εκτός από το κοινό γεράνι (Pelargonium zonale), είναι η βαμβακούλα (Pelargonium peltatum), το πελαργόνι και η αρμπαρόριζα.

Καταγωγή: Η καταγωγή των καλλωπιστικών γερανιών είναι από τις εύκρατες περιοχές και προτιμούν τις ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις, ενώ είναι ευαίσθητα στο ψύχος.

Τοξικότητα: Σύμφωνα με το ASPCA τα είδη του γένους Pelargonium είναι τοξικά για το σκύλο, τη γάτα και το άλογο σε περίπτωση κατάποσης. Οι ουσίες που προκαλούν την αλλεργία ή τοξικότητα είναι η γερανιόλη (Geraniol) και η λιναλοόλη (linalool).

Βοτανικά χαρακτηριστικά για το γεράνι

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Ποικιλίες με ύψος από 20 εκ έως και 1,5 μέτρο. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες για κάθε περίσταση και σημείο που θέλουμε να φυτέψουμε γεράνι. Ποικιλίες με ύψος 20-30 εκ. έχουν ανάπτυγμα κόμης με διάμετρο περίπου 30 εκ.

Φύλλα: Τα φύλλα τους είναι μεγάλα και σχετικά παχιά. Έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά.

Άνθη: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες με πολλά διαφορετικά χρώματα, δίχρωμες ποικιλίες και πολύχρωμες. Λευκό, Κόκκινο, κίτρινο, ροζ και δίχρωμα λουλούδια είναι τα πιο κοινά. Τα λουλούδια βρίσκονται πάνω στο φυτό σχεδόν για ολόκληρο το χρόνο και όσο περισσότερο περιποιούμαστε το φυτό και αφαιρούμε τα παλιά άνθη τόσο πιο έντονη ανθοφορία δημιουργεί.

Ρίζες: Δημιουργεί σχετικά βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα που βοηθάει το φυτό να αναπτύσσεται και σε άγονα χώματα και να αντέχει την ξηρασία.

Σπόροι: Σε κάθε γραμμάριο υπάρχουν 1250 σπόροι γερανιού.

γεράνι σε γλάστρα στη βεράντα

Το γεράνι είναι κλασσικό και διαχρονικό καλλωπιστικό φυτό. Αναμφίβολα, ταιριάζει σε κάθε κήπο.

Κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του φυτού

Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο προς γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, ανάλογα με τις συνθήκες που βρίσκεται το κάθε φυτό και τη λίπανση που δέχεται.

Φως: Το γεράνι αγαπάει το φως. Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο είτε είναι στη γλάστρα, είτε στο παρτέρι. Στα φωτεινά σημεία το γεράνι ανθίζει ταχύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και την ξηρασία. Το χειμώνα επιβιώνει και σε χαμηλές θερμοκρασίες και στον κρύο αέρα. Σε περιπτώσεις χιονιά και παγετού καλό είναι τα φυτά να προστατεύονται με αντιπαγετικό δίχτυ ή αντιπαγετική σακούλα διότι μπορεί να καταστραφούν.

Έδαφος-Χώμα: Αναπτύσσονται σε φτωχά εδάφη, όμως για καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία πρέπει να φυτεύονται σε βαθιά γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Όταν φυτεύουμε σε γλάστρα επιλέγουμε χώμα γενικής χρήσης και χρήση κομπόστ ή κοπριάς για προσθήκη οργανικής ουσίας.

Υγρασία: Δεν προτιμά τα πολύ υγρά εδάφη και δεν πρέπει να φυτεύεται σε σημεία με πολύ υγρασία, καθώς αναπτύσσονται μύκητες και βακτήρια που προκαλούν σήψη των ριζών ή του λαιμού του φυτού και καταστρέφουν τα γεράνια.

Φροντίδες που χρειάζεται το φυτό

Πότισμα: Είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Όμως για να πετύχουμε καλή ανάπτυξη φυτών και πλούσια ανθοφορία το καλό πότισμα είναι απαραίτητο. Η συχνότητα και η ποσότητα εξαρτώνται από τον καιρό και την εποχή, από τη θέση φύτευσης και την ποιότητα του εδάφους.

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε λίπασμα γενικής χρήσης ή ανθοφορίας. Το κόμποστ και η κοπριά βελτιώνει το έδαφος και βοηθάει τόσο στην αύξηση της οργανικής ουσίας, στην βελτίωση της θρέψης του φυτού και στην διατήρηση και διαθεσιμότητα του νερού.

 

Κλάδεμα και περιποίηση

Το γεράνι δεν κλαδεύεται αυστηρά. Συνήθως αφαιρούμε ξερά κλαδιά, φύλλα και ανθοταξίες. Μόνο αυτή η διαδικασία ενδυναμώνει το φυτό και επιταχύνει την ανάπτυξη του και την καλύτερη νέα ανθοφορία.

Οι ψηλές ποικιλίες κλαδεύονται περισσότερο για να δημιουργήσουν πιο συμπαγή κόμη και πιο πλούσια ανθοφορία. Το κλάδεμα αυτό γίνεται συνήθως αρχές της άνοιξης που κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους.

Έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν το γεράνι

Το γεράνι προσβάλλεται από πολλά έντομα και ασθένειες, είναι όμως σε γενικές γραμμές αρκετά ανθεκτικό φυτό και μπορεί να συμβιώνει ή και να αντιμετωπίζει τις προσβολές αυτές.

Τρύπες στα φύλλα του γερανιού μπορεί να προέρχονται από κάμπιες λεπιδοπτέρων ή από σαλιγκάρια.

Ιστός σαν αυτός της αράχνης και βρώμικά φύλλα στην κάτω μεριά του φυτού υποδηλώνει την ύπαρξη τετράνυχου.

Επίσης, το προσβάλλεται από αφίδες και αλευρώδεις. Δεν δημιουργούν συχνά προβλήματα στο γεράνι εκτός κι αν συνδυάζονται και με άλλες προσβολές στο φυτό.

Προσβάλλεται συχνά από το μύκητα Botrytis cinerea (βοτρύτης), από μύκητες εδάφους Pythium και Rizoctonia

Συχνές βακτηριολογικές προσβολές στο γεράνι είναι η μαύρη σήψη που προκαλείται από το βακτήριο Xanthomonas campestris pv. Pelargonii και η βακτηριακή μάρανση που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas solanacearum. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν ξηράνσεις φύλλων και ανθέων και τελική κατάρρευση του φυτού.

Μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα και μακριά ανθικά στελέχη δημιουργούνται σε φυτά που είναι φυτεμένα σε σκιερά μέρη. Τα φυτά αυτά “ψάχνουν” το φως του ήλιου και αναπτύσσονται πολύ προς τα πάνω χωρίς να δημιουργούν καλή κώμη και πλούσια ανθοφορία. Τα φυτά αυτά θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε φωτεινά σημεία.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο γεράνι

Το γεράνι πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Ο σπόρος σπέρνεται την άνοιξη σε σπορεία.

Ο πολλαπλασιασμός με μόσχευμα βλαστού είναι πολύ εύκολη και σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα. Κόβουμε τμήμα βλαστού με φύλλα και τα φυτεύουμε σε νέες θέσεις. Σε 10-15 ημέρες το νέο φυτό θα έχει ριζώσει και θα ξεκινάει την ανάπτυξη του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορμόνη ριζοβολίας ή να χτυπήσουμε λίγο το τμήμα του βλαστού που θα φυτευτεί στο χώμα για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η ριζοβολία αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο.

 

Το γεράνι στον κήπο και τη βεράντα

Είναι πολύ διαδεδομένο φυτό και μάλλον δεν υπάρχει κήπος στη χώρα μας που να μην έχει έστω ένα γεράνι. Το γεράνι φυτεύεται σε παρτέρια, μέσα στο χλοοτάπητα, γύρω από μεγάλα δένδρα, στη σειρά δημιουργώντας διαδρόμους και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Συχνά συνδυάζεται με άλλα καλλωπιστικά ανθοφόρα φυτά και θάμνους δημιουργώντας όμορφες εικόνες στον κήπο.

Στη βεράντα φυτεύεται σε γλάστρες πήλινες ή πλαστικές και μπαίνει στο φωτεινό σημείο της.

 

Το γεράνι σε εσωτερικούς χώρους.

Το γεράνι μπορεί να φυτευτεί σε εσωτερικούς χώρους κυρίως εισόδους πολυκατοικιών με την προϋπόθεση της ύπαρξης αρκετού φωτός. Συνήθως προτιμώνται οι χαμηλές ποικιλίες που είναι πιο συμπαγείς. Πάντως, γενικά δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό εντός εσωτερικού χώρου γι αυτό και θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε εξωτερικό χώρο όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Το γεράνι έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους όπως έχουν δημιουργήσει έργα με το συγκεκριμένο φυτό όπως όπως ο Ρενουάς, ο Βαν Γκογκ, ο Μονέ, ο Ματίς, ο Ρέμπραντ, ο Σεζάν και άλλοι.

 

Διαβάστε επίσης: