Γαρδένια, φροντίδες για πλούσια ανθοφορία
Η γαρδένια είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό, με θαμνώδη ανάπτυξη. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae, στην οποία ταξινομούνται περισσότερα από 6500 φυτικά είδη. Στο γένος Gardenia ταξινομούνται περισσότερα από 140 είδη, αρκετά από αυτά με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό φυτό και στη χώρα μας. Σχεδόν πάντα η γαρδένια φυτεύεται σε φυτοδοχεία και σπανιότατα στο έδαφος καθώς είναι αρκετά ευαίσθητο στις συνθήκες της χώρας μας. Έχει υπέροχα λευκά, αρωματικά άνθη.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά της γαρδένιας
Το ύψος της γαρδένιας μπορεί να φτάσει και το 1.5 m. Παρόλα αυτά στη χώρα μας, που φυτεύεται σχεδόν αποκλειστικά σε φυτοδοχεία, το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 70-100 cm. Τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα καλλωπιστικά, γυαλιστερά με έντονο πράσινο χρώμα και μήκος μέχρι 10 cm. Τα υπέροχα άνθη της είναι εύοσμα, έχουν λευκό – κρεμ χρώμα και διάμετρο που κυμαίνεται από 6-10cm. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που ανθίζουν μόνο το καλοκαίρι και άλλες που ανθίζουν όλο το χρόνο. Η διάρκεια της παραμονής των ανθέων πάνω στο φυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το σημείο που έχει τοποθετηθεί η γαρδένια (εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο).
Καλλιεργητικές φροντίδες για τη γαρδένια
Η γαρδένια είναι πολύ απαιτητικό φυτό, όσον αφορά το έδαφος, τη λίπανση και τις φροντίδες που χρειάζεται. Προτιμά τα ελαφρά εδάφη και καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό που αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό. Στα κέντρα κήπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες χώματος, για φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια και άλλα. Το κατάλληλο χώμα που πρέπει να επιλέγεται, είναι το καστανόχωμα και χώματα κατάλληλα για οξύφιλα. Η γαρδένια πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά σημεία και δροσερά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπωσδήποτε να μην τοποθετείται σε μέρη που δέχεται το άμεσο ηλιακό φως. Η σωστή επιλογή της θέση από την αρχή είναι σημαντική, καθώς η γαρδένια δεν πρέπει να αλλάζει συχνά θέσεις. Επιπλέον, απαιτεί υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, για αυτό καλό είναι να ψεκάζονται τα φύλλα, συνήθως τις πρωινές ώρες. Ακόμη, δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που υπάρχουν ρεύματα αέρα. Η γαρδένια δεν χρειάζεται υπερβολική εδαφική υγρασία αλλά ούτε και ξερό χώμα, για το λόγο αυτό πρέπει να ποτίζεται όταν το έδαφος είναι ελαφρώς υγρό. Θα πρέπει να αποφεύγεται το «σκληρό» νερό, δηλαδή νερό με πολλά άλατα. Το καλύτερο νερό για το πότισμα της γαρδένιας είναι το βρόχινο. Η γαρδένια συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο σε τακτικά διαστήματα, γίνεται αφαίρεση των ξεραμένων κλαδιών και φύλλων. Η λίπανση με χρήση ενός πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος ανά 20 μέρες, θεωρείται απαραίτητη. Η γαρδένια επίσης έχει ανάγκη από πολύ σίδηρο, για αυτό το λόγο, παράλληλα με τη λίπανση, πρέπει να γίνεται και προσθήκη χειλικού σιδήρου.
Πολλαπλασιασμός της γαρδένιας
Η γαρδένια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μήκους 8-12 cm, που λαμβάνονται τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Είναι δύσκολη διαδικασία καθώς τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν εύκολα και απαιτείται τοποθέτηση τους σε θερμοκήπιο με θερμοκρασίες περίπου 17οC και υδρονέφωση.
Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τη γαρδένια
Τα βασικά προβλήματα της γαρδένιας είναι η έλλειψη σιδήρου, η ξηρασία και η προσβολή από αφίδες. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν κιτρινισμένα φύλλα τότε πιθανότατα υπάρχει έλλειψη σιδήρου και απαιτείται η προσθήκη υγρού χειλικού σιδήρου. Αν πάλι παρατηρηθεί πτώση μπουμπουκιών πριν ακόμα ανθίσουν τότε αυτό μάλλον οφείλεται σε χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή άμεση επίδραση του ηλιακού φωτός. Παρουσία αφίδων (μελίγκρες) στα μέσα της άνοιξης μπορεί να γεμίσει τα κλαδιά και τα άνθη. Οι πληθυσμοί τους όμως αρχίζουν να μειώνονται από τις αρχές του καλοκαιριού με την αύξηση της θερμοκρασίας και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επηρεάζουν το φυτό.
Φύτευση γαρδένιας στον κήπο
- Σχεδόν πάντα φυτεύεται σε πήλινα φυτοδοχεία διακοσμώντας διάφορα σημεία σε βεράντες και μπαλκόνια
- Αν τοποθετηθεί στον κήπο θα πρέπει να επιλεχθούν κατάλληλες θέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες του φυτού
- Κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, εισόδους κτιρίων, γραφείων και καταστημάτων
Ο Carl Linnaeus (1707-1778) έδωσε το όνομα Gardenia στο γένος των φυτών αυτών προς τιμή του Βοτανολόγου Alexander Garden (1730 – 1791)
Leave A Comment