Αφού κόψετε τα κλαδιά, κουρέψετε το φράκτη και του τους θάμνους, μην κάψετε τα κλαδιά. Οι αθόρυβοι κλαδοτεμαχιστές Bosch σας προσφέρουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για λιπασματοποίηση υψηλής ποιότητας και ένα υγιές έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με σκοπό να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό λίπασμα.

Με τη διαδικασία κοπής δημιουργούνται πολλές λεπτές σχισμές, μέσα από τις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν οι μικροοργανισμοί και τα ζωύφια του εδάφους εύκολα στο υλικό. Αυτό βοηθάει στη διαδικασία δημιουργίας για το βιολογικό λίπασμα σας.

Το χοντρό υλικό τεμαχισμού φροντίζει για μια καλή τροφοδοσία οξυγόνου του σωρού λιπασματοποίησης, απαραίτητο για το βιολογικό λίπασμα, προωθώντας το έτσι γρήγορα στην αποσύνθεση.

 

Λιπαματοποίηση απ’ ευθείας στο έδαφος: 10 Συμβουλές για να πετύχει καλύτερα

  • Τεμαχίστε τα αποκλάδια του κήπου πριν τη λιπασματοποίηση για να αρχίσει η αποσύνθεση. Μαζί μπορείτε να τεμαχίσετε οργανικά απορρίμματα όπως φλούδες από λαχανικά και φρούτα, αποφάγια, τσόφλια αυγών, ώστε να γίνει πιο πλούσιο το βιολογικό λίπασμα.
  • Μη φτιάξετε το σωρό λιπασματοποίησης πάνω από 80 cm ύψος, για να εξασφαλίζεται έτσι μια ιδανική τροφοδοσία οξυγόνου (σημαντικό για το βιολογικό λίπασμα).
  • Φροντίστε για υγρασία, για την ενίσχυση της δράσης των μικροοργανισμών που συμβάλλουν στην αποσύνθεση.
  • Τοποθετήστε το υλικό λιπασματοποίησης απευθείας πάνω στο έδαφος, για να μπορούν οι μικροοργανισμοί του εδάφους να εισχωρήσουν μέσα.
  • Αποφύγετε τα ακατάλληλα υλικά, όπως π.χ. μέταλλα, γυαλί, συνθετικά υλικά ή έγχρωμα τυπωμένα χαρτιά.
  • Καθορίστε μια ιδανική θέση, καλύτερα στη σκιά ενός δένδρου, σε σημείο προστατευμένο από τον αέρα (έτσι το βιολογικό λίπασμα θα γίνει καλύτερο και σε λιγότερο χρόνο).
  • Πρώτα τοποθετήστε μια στρώση από τεμαχισμένα κλαδιά, για τις επόμενες στρώσεις ανακατέψτε χοντρά και λεπτά υλικά.
  • Σε αραιά χρονικά διαστήματα ρίχνετε από πάνω λίγη έτοιμη κοπριά ή σκόνη ασβεστόλιθου, για την επιτάχυνση της αποσύνθεσης.
  • Καλύψτε τον έτοιμο σωρό λιπασματοποίησης, για να διευκολυνθεί η έκλυση θερμότητας και ανακατέψτε τακτικά για την υποστήριξη της λιπασματοποίησης.

Τα κείμενα είναι της εταιρίας: Robert Bosch A.E

Πηγή: Κήπος 4 εποχές – Τεύχος 18 – Οκτώβριος 2008 – Μάρτιος 2009

 

Διαβάστε επίσης: