Λέγοντας βατόμουρα, εννοούμε τους βρώσιμους καρπούς του γένους Rubus που κοινός είναι γνωστό σαν «βάτος». Το γένος αυτό ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και περιλαμβάνει πολλά είδη θάμνων. Τα είδη του γένους Rubus είναι φυλλοβόλοι θάμνοι με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 2-3 m. Τα άγρια είδη έχουν αγκάθια ενώ τα καλλιεργήσιμα όχι. Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος για καλλιέργεια είναι το R. fruticosus, που στα αγγλικά είναι γνωστό με την ονομασία Common Blackberry (κοινό βατόμουρο). Τα φύλλα του είναι μικρά, οδοντωτά και με τραχειά υφή. Οι καρποί έχουν χαρακτηριστική μορφή, αρχικά είναι πράσινοι, σταδιακά μετατρέπονται σε κόκκινους και τελικά στην ωρίμανσή τους αποκτούν μαύρο χρώμα. Το σμέουρο είναι και αυτό είδος του γένους Rubus με την επιστημονική ονομασία R. idaeus (στα αγγλικά είναι γνωστό σαν Rasberry). Τα φύλλα του είναι παλαμοειδή με οδοντωτή περιφέρεια και οι καρποί του, όταν ωριμάζουν έχουν κόκκινο χρώμα.

Απαιτήσεις: Στη χώρα μας αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά φυτά. Είναι φυτά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στον παγετό. Χρειάζονται πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ενώ καλό είναι να μην βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί. Οι καρποί είναι ευαίσθητοι και πρέπει να καταναλώνονται άμεσα μετά τη συγκομιδή ή να καταψύχονται.

Καλλωπιστική αξία: Οι θάμνοι του γένους Rubus έχουν ανομοιόμορφη ανάπτυξη, που δεν τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς. Παρόλα αυτά τα άνθη τους είναι πολύ όμορφα, ενώ ιδιαίτερη αξία έχουν και οι πρωτότυποι καρποί που αποκτούν σταδιακά το χρώμα τους.