Συχνό είναι το φαινόμενο του ασβεστώματος των κορμών και των κύριων βλαστών των δένδρων (μπράτσα). Από παλιά υπήρχε η άποψη ότι το ασβέστωμα του κορμού των καρποφόρων δένδρων κατά την περίοδο της άνοιξης, προστατεύει από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων και μυκήτων. Έχει μάλιστα συνδυαστεί να γίνεται και για καλλωπιστικούς λόγους, πριν το Πάσχα. Ο ασβέστης έχει πράγματι απολυμαντικές ιδιότητες αλλά δεν μπορεί να δράσεις ως εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο. Σε ορισμένες προσβολές εντόμων, όπως η σέζια η οποία προσβάλει τον κορμό των μηλοειδών, το ασβέστωμα παρέχει κάποια προστασία, αφού απωθεί τα θηλυκά άτομα να γεννήσουν τα ωά τους στον κορμό και τους ασβεστωμένους βραχίονες. Επιπλέον, το ασβέστωμα σε καρποφόρα δένδρα όπως οι κερασιές και οι βυσσινιές γίνεται για προστασία του κορμού από τον ήλιο και τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Προσοχή απαιτείται ώστε να μην εφαρμόζεται ασβέστωμα σε νεαρά δένδρα, μέχρι 2-3 ετών. Ο φλοιός τους είναι ακόμα μαλακός, δεν έχει ξυλοποιηθεί και μπορεί να προκληθούν σκασίματα και πληγές (έλκη).
Μια πάρα πολύ καλή συνταγή για σβέστωμα των κορμών είναι η ακόλουθη:
- Ένα δεκάκιλο τσουβαλάκι με έτοιμο ασβέστη, από τα οικοδομικά υλικά, σε υγρή μορφή. Σε κάθε δεκάκιλο θα προσθέσετε…
- Μια χούφτα θειϊκού χαλκού (γαλαζόπετρα) περίπου 150 γραμμάρια και…
- Μια χούφτα θειϊκού σιδήρου ή σε υγρή μορφή, 150 γραμμάρια περίπου.
- Θα ανακατέψετε πολύ καλά το μίγμα και με μια ταβανόβουρτσα θα βάψετε τον κορμό και τα μπράτσα των δένδρων σας.
Leave A Comment