Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την επιτυχημένη καλλιέργεια της κερασιάς, όσον αφορά το κλίμα και το έδαφος καθώς και τις βασικές καλλιεργητικές εργασίες.

 

Για την καταγωγή της κερασιάς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Είναι από τις καλλιέργειες που περιγράφονται από το Θεόφραστο, ενώ υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το δέντρο αυτό προέρχεται από την πόλη της Κερασούντας στον Εύξεινο Πόντο.

Αρχικά πρέπει να καλλιεργήθηκε για το ξύλο και όχι για τους καρπούς της, ενώ η συστηματική της καλλιέργεια ξεκίνησε τον 16ο αιώνα. Σήμερα η κερασιά καλλιεργείται για τους πεντανόστιμους καρπούς της που έχουν μεγάλη διατροφική και εμπορική αξία.

Κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της κερασιάς

Η κερασιά είναι δέντρο απαιτητικό και χρειάζεται συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες για να αναπτυχθεί επαρκώς. Στα μέσα του χειμώνα το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον χρειάζεται το κρύο του χειμώνα προκειμένου οι οφθαλμοί να βγουν από το λήθαργο τους και να αναπτυχθούν ομαλά την άνοιξη.

Κατά το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, πριν το δέντρο μπει σε πλήρη λήθαργο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ζημιές στον κορμό και τους βραχίονες. Την άνοιξη που η κερασιά ανθίζει και οι καρποί αρχίζουν να σχηματίζονται, οι βροχές θα μειώσουν το ποσοστό της καρπόδεσης, ενώ λίγο αργότερα που οι καρποί θα αναπτύσσονται, η βροχή μπορεί να προκαλέσει το σκίσιμο τους.

Επιπλέον, δυνατοί ανοιξιάτικοι άνεμοι θα ρίξουν τα άνθη και θα μειώσουν την παραγωγή κερασιών. Η κερασιά χρειάζεται δροσερό καλοκαίρι καθώς δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο αυξάνουν πολύ το ποσοστό των διπλών καρπών, που θεωρούνται κατώτερης ποιότητας και δεν είναι εμπορεύσιμοι.

Η κερασιά χρειάζεται το χειμώνα 600 έως 1700 ώρες με θερμοκρασία κάτω από 7οC, για να βγει ομαλά από το λήθαργό της και να δημιουργήσει άνθη και καρπούς.

Κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια του κερασιού

Γενικά η κερασιά αναπτύσσεται άριστα σε αμμοπηλώδη εδάφη ενώ δεν αντέχει στα αργιλώδη εδάφη, ειδικά όταν δεν έχουν καλή αποστράγγιση. Η αντοχή της κερασιάς στα διάφορα εδάφη εξαρτάται και από το υποκείμενο πάνω στο οποίο έχει εμβολιαστεί η ποικιλία.

Οι κερασιές που είναι εμβολιασμένες πάνω σε αγριοκερασιά ευδοκιμούν σε πλούσια αμμοπηλώδη και βαθιά εδάφη, ενώ υποφέρουν στα ρηχά και αμμώδη. Από την άλλη πλευρά, οι κερασιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα μαχαλεπιού (Prunus mahaleb) μπορούν να αναπτυχθούν σε αμμώδη εδάφη και υποφέρουν στην υπερβολική υγρασία.

 

 

Βασικές καλλιεργητικές φροντίδες

Άρδευση – Πότισμα: Η καλλιέργεια της κερασιάς ανήκει στις αρδευόμενες καλλιέργειες. Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη των καρπών, τα δέντρα έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό. Όμως και στη συνέχεια του καλοκαιριού, όσο οι καρποί ωριμάζουν και συγκομίζονται οι κερασιές δεν πρέπει να μένουν απότιστες.

Η συχνότητα και η ποσότητα της άρδευσης εξαρτάται τόσο από την περιοχή όσο και από τις κλιματικές συνθήκες καθώς η μεγάλη υγρασία θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ρίζες των δέντρων.

Τα φύλλα της κερασιάς όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές χάνουν μεγάλη ποσότητα νερού (εξατμισοσιαπνέουν έντονα) και αναπληρώνουν την υγρασία τους απορροφώντας νερό από τους καρπούς. Για το λόγο αυτό οι κερασιές δεν πρέπει να μένουν απότιστες.

Λίπανση: Σε συστηματική καλλιέργεια κερασιάς οι ανάγκες των δέντρων στα διάφορα θρεπτικά συστατικά προσδιορίζονται κυρίως μέσω της φυλλοδιαγνωστικής κάθε 2-4 χρόνια και στη συνέχεια διαμορφώνεται το κατάλληλο, εξειδικευμένο για κάθε κερασεώνα, πρόγραμμα λίπανσης.

Για την ερασιτεχνική καλλιέργεια προτείνεται η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς ή κόμποστ κατά τη φύτευση και στη συνέχεια εμπλουτισμός του εδάφους με κόμποστ, κοπριά ή χλωρή λίπασμα, κάθε άνοιξη γύρω από τον κορμό των δέντρων.

Ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας: Το ετήσιο κλάδεμα ή κλάδεμα καρποφορίας όπως αλλιώς λέγεται, συνίσταται στην απομάκρυνση ξερών και ασθενικών κλαδιών ή κλαδιών που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέντρου. Το αυστηρό κλάδεμα θα μειώσει πολύ την παραγωγή μιας και οι καρποί εμφανίζονται σε κλαδιά δύο ή περισσότερων ετών.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ανθισμένο δένδρο κερασιάς την Άνοιξη.

Ανθισμένο δένδρο κερασιάς την Άνοιξη. Οι βασικές γνώσεις μας για την καλλιέργεια της κερασιάς μας βοηθούν να δημιουργήσουμε δυνατά και εύρωστα δένδρα με σκοπό την επιτυχημένη καρποφορία τους.