Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

‘Αγγελικούλα ζάχαρη , Αγγελικούλα μέλι , Αγγελικούλα κρύο νερό που πίνουν οι αγγέλοι ‘’ , έγραψε ο λαϊκός ποιητής για κάποια Αγγελικούλα κάποτε , που μάλλον δεν ήταν Γερμανίδα .

Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για το φυτό Αγγελική ή αλλιώς Πιττόσπορο .

Η Αγγελική λοιπόν γνωστή και με το υποκοριστικό Αγγελικούλα είναι πολυετής καλλωπιστικός θάμνος και στην Ελλάδα στολίζει κήπους , γλάστρες και δημόσια πάρκα.

Αυτός ο όμορφος ,πλατύφυλλος και αειθαλής θάμνος , ή μικρό δέντρο , πείτε το όπως θέλετε , μπορεί να φτάσει έως 4 – 5 m σε ύψος και περίπου το ίδιο πλάτος. Υπάρχει και μία νάνα ποικιλία με σφαιρική και χαμηλή ανάπτυξη που κάνει για εδαφοκάλυψη . Επίσης υπάρχει και η μικρόφυλλη ποικιλία που είναι θάμνος κατάλληλος για χαμηλές ή μεσαίες μπορντούρες .

Έχει πυκνά δερματώδη φύλλα , γυαλιστερά και σκούρα . Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και για αρκετές βδομάδες διατηρεί τα μικρά λευκοκίτρινα και αρωματικά λουλουδάκια της. Και μετά μένουν ωραίοι σφαιρικοί πράσινοι καρποί που μόλις ωριμάσουν ανοίγουν και φαίνονται κατακόκκινα γυαλιστερά και φανταχτερά σποράκια .

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες περιποιήσεις.
Αναπτύσσεται στα περισσότερα εδάφη, εκτός από εκείνα που είναι συνεχώς υγρά. Της αρέσει ο ήλιος αλλά αντέχει ωραιότατα και σε σκιά. Θέλει μέτριο πότισμα και αντέχει στην ξηρασία. Επίσης αντέχει στην αλατότητα και είναι καλή πρόταση για παραθαλάσσια σημεία.

Η Αγγελική είναι μια οικονομική και αξιόπιστη επιλογή για μεμονωμένη φύτευση η για φράχτες. Μπορούμε να την ψαλιδίζουμε και να τις δίνουμε σχήματα. Μπορούμε επίσης να κρατήσουμε ένα στέλεχος και να την κάνουμε δεντράκι. Μπορούμε να την κάνουμε φράχτη ή και να την αφήσουμε εντελώς ελεύθερη .

Όπως και να χει το πανέμορφο καταπράσινο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλουδάκια της την έχουν κάνει δημοφιλή.

Στα οργανωμένα φυτώρια θα βρείτε Αγγελικές σε διάφορα μεγέθη και σε όλες τις ποικιλίες. Επιλέξτε φυτά υγιή με πλούσιο φύλλωμα και ριζικό σύστημα. Θα βρείτε εμπείρους επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν ώστε η επιλογή σας να είναι ποιοτική και οικονομική.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή.

Από τα ραδιοφωνικά της Φυτοnet

Πηγή: Φυτώριο Φύση – www.fisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: