Το γένος Pittosporum οφείλει την ονομασία του στις ελληνικές λέξεις “πίσσα” και “σπόρος”, εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους.

Η αγγελική είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, που με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δένδρο. Η καταγωγή της είναι από τις χώρες της Άπω Ανατολής. Ταξινομείται στην οικογένεια Pittosporaceae στην οποία κατατάσσονται περισσότερα από 240 είδη φυτών, πολλά από αυτά με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Στην χώρα μας εκτός από την αγγελική (Pittosporum tobira) υπάρχουν και άλλα πιττόσπορα, συνήθως με μικρότερο μεγέθους. Επιπλέον, υπάρχουν και νάνες ποικιλίες αγγελικής (Pittosporum tobira nanum), κατάλληλες για τον βραχόκηπο ή πήλινα φυτοδοχεία.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 5 m, συνήθως όμως διαμορφώνεται στα 2-3 m. Έχει πλούσια βλάστηση και αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό. Τα φύλλα της είναι στιλπνά, γυαλιστερά και παχιά με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη κατά το Μάιο και διατηρούνται πάνω στο φυτό για 20 σχεδόν ημέρες. Είναι μικρά (1.3 cm) σε μέγεθος, λευκού χρώματος και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθία σκιάδιο, ενώ είναι και ελαφρώς αρωματικά. Το φθινόπωρο εμφανίζονται οι καρποί ενώ φαίνονται και οι σπόροι που έχουν κόκκινο χρώμα.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Η αγγελική πρέπει να φυτεύεται σε εδάφη μέτριας σύστασης, συνήθως αμμοπηλώδη, τα οποία θα είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Επιπλέον, αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις. Απαιτεί τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι θάμνος ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σχετικά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό για φύτευση τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε περιοχές με ξηρασία. Επιπλέον, είναι φυτό κατάλληλο και ωφέλιμο για φύτευση σε αστικές και περι-αστικές περιοχές.  Με σκοπό την διατήρηση του σχήματος του φυτού, τη δημιουργία πιο συμπαγής κόμης και την αφαίρεση κλαδιών που καταστράφηκαν κατά τον χειμώνα, η αγγελική κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, με ψαλίδα κλαδέματος ή μπορντουροψάλιδο. Επιπλέον, σε καλά διατηρημένους θάμνους επαναλαμβάνεται ελαφρύ κλάδεμα (ψαλίδισμα) στο τέλος του καλοκαιριού. Θάμνοι που είναι ακλάδευτοι για πολλά χρόνια, αραιώνουν αισθητά και αυξάνονται πολύ και ακανόνιστα σε διάμετρο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πιο αυστηρό κλάδεμα. Εάν επιθυμείται η διαμόρφωση της αγγελικής σαν μικρό δένδρο θα πρέπει από την αρχή της φύτευσης της, να επιλέγεται ένα κλαδί που θα εξελιχθεί σε κορμό. Συνήθως επιλέγεται το πιο εύρωστο και κάθετο προς το έδαφος. Τα υπόλοιπα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται από τη βάση τους, ενώ από τον κορμό πρέπει να αφαιρούνται σταδιακά τα δευτερεύοντα κλαδιά, έως του επιθυμητού ύψους. Οι εργασίες αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται όλες μαζί, αλλά σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη του φυτού.

Πολλαπλασιασμός

Η αγγελική πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που είναι όμως σχετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον,  πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου που λαμβάνονται το καλοκαίρι ή με μοσχεύματα σκληρού ξύλου που τοποθετούνται σε χώρο με πολύ υγρασία (υδρονέφωση). Εύκολα και με επιτυχία πολλαπλασιάζονται και με εναέριες καταβολάδες.

Εχθροί και ασθένειες

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό τόσο σε προσβολές από έντομα, όσο και από μύκητες. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις αναπτύσσονται αποικίες αφίδων (μελίγκρες), στα φύλλα και στα άνθη, κατά τα μέσα της άνοιξης που δεν προκαλούν όμως προβλήματα στο φυτό. Επιπλέον, πάνω στα κλαδιά της αγγελικής αναπτύσσονται διάφορα έντομα που ονομάζονται κοκκοειδή και τα οποία παραμένουν ακίνητα και κολλημένα μυζώντας τους φυτικούς χυμούς, χωρίς όμως να επηρεάζουν ιδιαίτερα το φυτό.