Η αγγελική είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, που με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δένδρο. Το βρίσκουμε πολύ συχνά σε κήπους, βεράντας αλλά και πάρκα. Καλλιεργείται και αναπτύσσετε πολύ εύκολα στις συνθήκες της χώρας μας.
Η καταγωγή της είναι από τις χώρες της Άπω Ανατολής.
Βοτανική ταξινόμηση: Ταξινομείται στην οικογένεια Pittosporaceae στην οποία κατατάσσονται περισσότερα από 240 είδη φυτών, πολλά από αυτά με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.
Το γένος Pittosporum οφείλει την ονομασία του στις ελληνικές λέξεις “πίσσα” και “σπόρος”, εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 5 m, συνήθως όμως διαμορφώνεται στα 2-3 m. Έχει πλούσια βλάστηση και αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό.
Τα φύλλα της είναι στιλπνά, γυαλιστερά και παχιά με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη κατά το Μάιο και διατηρούνται πάνω στο φυτό για 20 σχεδόν ημέρες. Είναι μικρά (1.3 cm) σε μέγεθος, λευκού χρώματος και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθία σκιάδιο, ενώ είναι και ελαφρώς αρωματικά.
Το φθινόπωρο εμφανίζονται οι καρποί ενώ φαίνονται και οι σπόροι που έχουν κόκκινο χρώμα.
Καλλιεργητικές φροντίδες της αγγελικής
Τι χώμα χρειάζεται η αγγελική, σε ποια σημεία φυτεύεται και πότε ποτίζεται
Η αγγελική πρέπει να φυτεύεται σε εδάφη μέτριας σύστασης, συνήθως αμμοπηλώδη, τα οποία θα είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Επιπλέον, αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις. Απαιτεί τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι θάμνος ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σχετικά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό για φύτευση τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε περιοχές με ξηρασία.
Πόσο και πότε κλαδεύεται η αγγελική
Επιπλέον, είναι φυτό κατάλληλο και ωφέλιμο για φύτευση σε αστικές και περι-αστικές περιοχές. Με σκοπό την διατήρηση του σχήματος του φυτού, τη δημιουργία πιο συμπαγής κόμης και την αφαίρεση κλαδιών που καταστράφηκαν κατά τον χειμώνα, η αγγελική κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, με ψαλίδα κλαδέματος ή μπορντουροψάλιδο. Επιπλέον, σε καλά διατηρημένους θάμνους επαναλαμβάνεται ελαφρύ κλάδεμα (ψαλίδισμα) στο τέλος του καλοκαιριού. Θάμνοι που είναι ακλάδευτοι για πολλά χρόνια, αραιώνουν αισθητά και αυξάνονται πολύ και ακανόνιστα σε διάμετρο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πιο αυστηρό κλάδεμα.
Εάν επιθυμείται η διαμόρφωση της αγγελικής σαν μικρό δένδρο θα πρέπει από την αρχή της φύτευσης της, να επιλέγεται ένα κλαδί που θα εξελιχθεί σε κορμό. Συνήθως επιλέγεται το πιο εύρωστο και κάθετο προς το έδαφος. Τα υπόλοιπα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται από τη βάση τους, ενώ από τον κορμό πρέπει να αφαιρούνται σταδιακά τα δευτερεύοντα κλαδιά, έως του επιθυμητού ύψους. Οι εργασίες αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται όλες μαζί, αλλά σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη του φυτού.
Πότε και πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγγελικής
Η αγγελική πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που είναι όμως σχετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Κυρίως, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και για παραγωγή νέων ποικιλιών.
Κυρίως, ο πολλαπλασιασμός της αγγελικής γίνεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου που λαμβάνονται το καλοκαίρι ή με μοσχεύματα σκληρού ξύλου που τοποθετούνται σε χώρο με πολύ υγρασία (υδρονέφωση).
Επιπλέον, στον κήπο αρκετά εύκολα και με μεγάλη επιτυχία το φυτό πολλαπλασιάζονται και με εναέριες καταβολάδες.
Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την αγγελική
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό τόσο σε προσβολές από έντομα, όσο και από μύκητες. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις αναπτύσσονται αποικίες αφίδων (μελίγκρες), στα φύλλα και στα άνθη, κατά τα μέσα της άνοιξης που δεν προκαλούν όμως προβλήματα στο φυτό. Επιπλέον, πάνω στα κλαδιά της αγγελικής αναπτύσσονται διάφορα έντομα που ονομάζονται κοκκοειδή και τα οποία παραμένουν ακίνητα και κολλημένα μυζώντας τους φυτικούς χυμούς, χωρίς όμως να επηρεάζουν ιδιαίτερα το φυτό.
Ποικιλίες αγγελικής
Οι πιο βασικές ποικιλίες της αγγελικής είναι:
- Η κοινή αγγελική – Pittosporum tobira: είναι η κλασική αγγγελική που συναντάμε κατά κύριο λόγο στους κήπους και σε πάρκα
- Πανασέ αγγελική – Pittosporum tobira variegatum: Πανασέ ποικιλία αγγελικής με δίχρωμα φύλλα (ανοιχτό πράσινο και πράσινο φύλλωμα).
- Ασημόφυλλη αγγελική – Pittosporum tenuifolium silver queen: Ποικιλία αγγελική με φύλλα μεσαία προς μεγάλα πράσινα με περιμετρική ασημί γραμή
- Μικρόφυλλη αγγελική – Pittosporum heterophyllum: Ποικιλία με μικρό μέγεθος φύλλου
- Νάνα αγγελική – Pittosporum tobira nanum: Νάνα ποικιλία κατάλληλη για γλάστρες και βραχόκηπους.
Διαβάστε επίσης:
[…] αγγελική […]