Home / ΓΕΩΠΟΝΙΑ / τι βάζουμε στον κομποστοποιητή
τι βάζουμε στον κομποστοποιητή

τι βάζουμε στον κομποστοποιητή

Ποιές είναι οι τροφές που πρέπει να βάζουμε σε έναν κάδο κομποστοποίηση και ποιά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε.

Η κομποστοποίηση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά οικιακά απορρίμματα σε οργανική ουσία (οργανικό λίπασμα) κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση και εμπλουτισμό των φυτών (καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων). Μάλιστα το οργανικό λίπασμα που παράγεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι πολύ πλούσιο, ισάξιο των χημικών και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερο. Επιπλέον, όμως βοηθάει πολύ και στη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους, ιδιαίτερα όταν ή προσθήκη κόμποστ επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην οικιακή κομποστοποίηση χρησιμοποιούνται κυρίως οι κάδοι κομποστοποίησης, οι οποίοι είναι άοσμοι και διατηρούν σε συγκερκιμένο χώρο τα υπολλείματα έτσι ώστε να κομποστοποιηθούν. Συνήθως χρησιμοποιούνται οι κλειστοί κάδοι που λειτουργούν με την προσθήκη γεοσκωλήκων. Στην διαδικασία της κομποστοποίησης με γεοσκώληκες η κομποστοποίηση ξεκινάει από την αρχή με τη δράση των γεοσκωλήκων. Η παραγόμενη οργανική ύλη θεωρείται καλύτερης ποιοτικής αξίας από αυτή που παράγεται από μικροοργανισμούς. Προτεινόμενοι κάδοι κομποστοποίηση με γεοσκώληκες είναι αυτοί της σειράς Aerobin (200, 400 και 600), ο κάδος βεράντας Original Wormery και ο TigerWormery. Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται άνετα στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Δεν επιτρέπονται όλα τα υπολλείματα να ρίχνονται στον κομποστοποιητή. Έτσι πρέπει να γίνεται μια επιλογή για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι μπορούμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης.
τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων και λαχανικών, ψωμί, φακελάκια τσαγιού, καφές, δημητριακά, φυτικά υπολλείματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα), χαρτιά (που να μην έχουν λερωθεί με λάδια), άχυρο ή πριονίδι, τρίχες, κοπριά, χώμα ή κόμποστ.

Τι δεν πρέπει να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης.
Μαγειρεμένο φαγητό, προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκκαλα), λίπη και έλαια, κρόκους και ασπράδια αυγών, κοπριά σαρκοφάγων ζώων, πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλες στον χώρο), φλούδες λεμονιών και ποσρτοκαλιών (στην περίπτωση που η κομποστοποίηση γίνεται με γεοσκώληκες, φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα.

Δείτε την τεχνική περιγραφή του οικιακού κάδου κομποστοποίησης Aerobin

Πηγή: www.e-gardenshop.gr

Δείτε επίσης...

Το αλογάκι της Παναγίας

Το αλογάκι της Παναγίας

Το έντομο αυτό είναι το Mantis religiosa, Mantidea. Πιο γνωστό σε μας είναι με το ...

Αφήστε το μήνυμα σας