Η φύτευση της πατάτας γίνεται τρεις φορές το χρόνο. Για καλοκαιρινή παραγωγή γίνεται το Μάρτιο μέχρι και αρχές Μαΐου (Β. Ελλάδα). Για παραγωγή το φθινόπωρο η πατάτα φυτεύεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο (Βοιωτία – Κρήτη – Ηλεία – Αχαΐα). Για παραγωγή την άνοιξη η φύτευση γίνεται το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο (Πελοπόννησος – Εύβοια – Νάξος). Ανεξάρτητα με την έκταση που θα έχει η καλλιέργεια,  η σωστή επιλογή του πατατόσπορου είναι το πρώτο και βασικό μέλημα ενός καλλιεργητή, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή παραγωγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα. Μια επιπόλαιη επιλογή ακατάλληλου πατατόσπορου ή πατατόσπορου αμφίβολης προέλευσης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Στην πατάτα υπάρχουν διάφορες ασθένειες ή έντομα που χαρακτηρίζονται ως ασθένειες ή έντομα καραντίνας, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους και της πιθανής μεταφοράς τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν, κυρίως μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για επιλογή μόνο υγιούς πατατόσπορου, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, η μεταφορά καταστρεπτικών ασθενειών σε νέες περιοχές. Ασθένειες καραντίνας για την καλλιέργεια της πατάτας, είναι τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, διάφορα είδη νηµατωδών αλλά και η νέα ασθένεια της καρκίνωσης της πατάτας, που διαπιστώθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται πολύ εύκολα με μολυσμένους πατατόσπορους και μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή μιας ολόκληρης περιοχής.

  • Η αγορά πατατόσπορου πρέπει να γίνεται πάντα από νόμιμους προμηθευτές που διαθέτουν την άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Η προμήθεια πατατόσπορου ή πατάτας από άλλους πωλητές μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.
  • Ο υγιής πατατόσπορος συνοδεύεται από την ετικέτα πιστοποίησης που θα πρέπει να φυλάσσεται μέχρι τη συγκομιδή της πατάτας.
  • Η αγορά του πατατόσπορου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη σπορά και αυτό το διάστημα ο πατατόσπορος να τοποθετείται σε ημισκιερό μέρος για να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.
  • Καλύτερα είναι να επιλέγονται μικροί κόνδυλοι που θα χρησιμοποιηθούν ατόφιοι, χωρίς να χρειάζεται τεμαχισμός πριν τη φύτευση. Σε περίπτωση που ο κόνδυλος είναι μεγάλος και χρειαστεί τεμαχισμός, αυτός γίνεται με απολυμασμένο μαχαίρι. Μετά τον τεμαχισμό οι κόνδυλοι παραμένουν για περίπου 10 μέρες έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές τους και φυτεύονται μετά.
  • Απορρίπτονται οι μη υγιείς ή σάπιοι και χαλασμένοι κόνδυλοι.