Home / ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ / Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης
Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Για πρώτη φορά, βρεθήκαμε στο βοτανικό της Σταυρούπολης τη χρονιά της έναρξης λειτουργίας του. Είχαμε επισημάνει τότε σε άρθρο μας, τη σημαντική πρωτοβουλία και την πρωτοποριακή δουλειά για τα Ελληνικά δεδομένα, καθώς και την αυταπάρνηση και το μεράκι που διακρίναμε στις κυρίες και τους κυρίους που ασχολήθηκαν με την δημιουργία του κήπου. Πέντε χρόνια μετά, ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης αποτελούσε ένα μεγάλο έργο ως προς την ποιότητά του, με μεγάλη προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο του κήπου
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από την Χατζηαθανασιάδου Αθηνά – γεωπόνο και τον Γιάννη Μήρτσιο – αρχιτέκτονα και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης. Χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από πόρους του Δήμου. Καταλαμβάνει ένα χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρμ ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
O Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται είναι τα παρακάτω:

Βραχόκηποι
Με την είσοδό μας αντικρίζουμε τρεις βραχόκηπους. Στο σημείο αυτό υπήρχε φυσική κλίση και αξιοποιώντας τη δημιουργούμε βραχόκηπους όπου στον ένα είναι φυτεμένα αρωματικά – φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά, στο δεύτερο κυριαρχούν τα κωνοφόρα και στον τρίτο οι πόες. Προχωρώντας δεξιά στο κεντρικό περιμετρικό διάδρομο πλάτους 5μ, συναντάμε αριστερά φυτά με ιδιαίτερες μορφές : π.χ. Ιτιά (Salix matsudana), και άλλα κρεμοκλαδή είδη.

Τριανταφυλλεώνας
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί εκατόν πενήντα ποικιλίες τριανταφυλλιάς κάθε τύπου κερδίζουν τις εντυπώσεις την άνοιξη.

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Κωνοφόρα
Στη βορινή πλευρά του κήπου έχουν τοποθετηθεί οι συλλογές των κωνοφόρων (coniferophyta) όπως κέδροι, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα κ.λ.π.

Εποχιακά
Συνεχίζοντας την πορεία μας αριστερά, συναντάμε ένα πολύχρωμο χαλί με εποχιακά ανοίξεως ή θέρους και βολβώδη, ριζωματώδη, κονδυλώδη φυτά.

Θερμοκήπιο
Στο κέντρο του χώρου υψώνεται ένα επιβλητικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21,00 x 15,00μ και ύψους 6,00 μ. Φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά. Στο κεντρικό του τμήμα υπάρχουν 3 λιμνούλες με υδρόβια και υδροχαρή και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης ανάμεσα σε πτεριδόφυτα και ορχιδέες. Επίσης υπάρχουν διαδρομές για να βλέπει ο επισκέπτης από κοντά όλα τα φυτά.
Δεξιά του περιμετρικού διαδρόμου τοποθετήθηκαν συλλογές φυτών σύμφωνα με κριτήρια συστηματικής Βοτανικής. Υπάρχουν λοιπόν συλλογές από γνωστές οικογένειες όπως: Caprifoliaceae, Celastraceae, Compositae, Labiatae, Leguminosae, Myrtaceae, Liliaceae, Palmae κ.λ.π.

Κιόσκι
Είναι κατασκευασμένο σε τεχνητό λοφίσκο στο σημείο της καλύτερης θέας. Οκτώ πέτρινες κολόνες στηρίζουν θολωτή μεταλλική κατασκευή στην οποία αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου. Τα πρανή του λοφίσκου καλύπτονται από φυτά εδαφόστρωσης.

Κάκτοι και άλλα παχύφυτα
Σε πήλινες γλάστρες αλλά και στο έδαφος έχουν φυτευτεί εκατό ποικιλίες κάκτων και διαφόρων άλλων παχύφυτων.

Φοινικοειδή και Μεσογειακά φυτά
Στο απάνεμο και προφυλαγμένο τμήμα του ο Βατανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί τα φοινικοειδή και τα εσπεριδοειδή. Ακόμα υπάρχουν φυτά που κυριαρχούν στο Mεσογειακό τοπίο.
Συνολικά έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών. Ο τρόπος φύτευσης έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Τα φυτά ταξινομούνται είτε κατά οικογένειες, είτε σύμφωνα με χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (αναρριχώμενα, φυτά εδαφόστρωσης, εποχιακά, υδροχαρή, υδρόβια),είτε βάση τύπων κήπων (βραχόκηπος, τριανταφυλλεώνας), είτε σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν (αρωματικά, ινοφόρα, ελαιοδοτικά κλπ. φυτά).

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η μεγάλη επιτυχία του Βοτανικού κήπου είναι το εκπαιδευτικό έργο, που επιτελείται. Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του τον επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό 20.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες. Ο Βοτανικός κήπος συνεχίζει τη δράση του:
• Οργανώνοντας προγράμματα επισκέψεων, ξεναγήσεων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως τους μήνες Οκτώβριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο.
• Συμμετέχοντας σε προγράμματα περιβαλλοντικά που οργανώνουν σχολεία, κάτοικοι και ομάδες Α.Μ.Ε.Α.Την τελευταία περίοδο έγινε σημαντική δουλειά με σχολεία που συμμετείχαν στα περιβαλλοντικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
• Αναπτύσσοντας εκτενέστερα την συνεργασία με τη σχολή Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ανθοκομία και αρχιτεκτονική τοπίου).
• Αναπτύσσοντας διαρκή συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα της αρχιτεκτονικής τοπίου (Γεωπονικής και Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ.).
• Οργανώνοντας την πρακτική άσκηση των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών Τ.Ε.Ε.

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Έχοντας σαν αφετηρία την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος, κινούμαστε στους παρακάτω στόχους:
• Παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των φυτών.
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οργανωμένες ξεναγήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προγράμματα σχολείων και επισκεπτών.
• Προστασία της βιοποικιλότητας και των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών, μελέτη και αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και γενετικού υλικού με Βοτανικούς Κήπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Δράση μέσα από τα δίκτυα Βοτανικών Κήπων (διεθνές και ελληνικό).
• Επέκταση του Βοτανικού Κήπου στο Μητροπολιτικό πάρκο πρώην στρατοπέδου Π. Μελά
• Οικονομική, αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
• Διάδοση της ιδέας των Βοτανικών κήπων. Να συμπεριληφθεί στα αξιοθέατα της πόλης και στα προγράμματα επίσκεψης όλων των σχολείων.
• Σύνδεση Βοτανικού Κήπου με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, γιατί το πράσινο και ο πολιτισμός κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
• Εκπαιδευτικό πακέτο για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
• Πρωτότυπη Εργασία με αντικείμενο το διαχωρισμό φυτών σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν
• Ανακοίνωση από την υπεύθυνη του Βοτανικού κήπου Χατζηαθανασιάδου Αθηνά για το Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης σε Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου με θέμα «Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο έργο» που διοργανώθηκε από το Α.Π.Θ. το Μάιο του 2005
• Λεύκωμα από Βοτανικούς κήπους και φυτά από όλο τον κόσμο, που προέκυψε από τον διεθνή διαγωνισμό, που οργάνωσε σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα «Βοτανικοί κήποι-Τα Βιβλία της Φύσης».
• Φυλλάδια και αφίσες του Βοτανικού κήπου Σταυρούπολης
• Ημερολόγιο Βοτανικού κήπου με φωτογραφίες και στοιχεία για σημαντικούς Βοτανικούς Κήπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ
• Συμμετοχή κάθε χρόνομε διάφορους τρόπους στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
• Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci (προσανατολισμός του Βοτανικού κήπου προς την κατεύθυνση του εκπαιδευτικού κήπου και της συστηματοποίησης των χρήσιμων φυτών)
• Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Overture Πράσινη Δράση.
• Ανάπτυξη σχεδίων Περιβαλλοντικής Δράσης Εδιμβούργο – Ισπανία – Σλοβακία- Σλοβενία
• Συμμετοχή σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το ΕΘΙΑΓΕ και ο Βαλκανικός Βοτανικός κήπος Κρουσσίων με το δίκτυο Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης
• Αποστολές για συλλογή φυτών σε περιοχές όπως : Κρήτη, Νέστος ποταμός (Ξάνθη), Δάσος Παρανεστίου Δράμας, Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, Ν. Μεσσηνίας Αγρίλη Κυπαρισσίας, Ν. Λακωνίας, Πορόϊα Ν. Σερρών.
• Διοργάνωση Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα « Βοτανικοί κήποι –Τα βιβλία της φύσης» και πραγματοποίηση έκθεσης με διακεκριμένες Φωτογραφίες στη Θεσσαλονίκη και μεταφορά στην ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς και το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς και αλλού.
• Διοργάνωση Περιβαλλοντικών προγράμματων για αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία κ.λ.π.)

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
• Μουσικές εκδηλώσεις
• Συμμετοχή σε προγράμματα Ανακύκλωσης
• Εκθέσεις Ζωγραφικής

Χρήσιμες πληροφορίες:
Πού βρίσκεται: Περικλέους – Ολύμπου, Σταυρούπολη 56431 Θεσσαλονίκη

Με συγκοινωνία: γραμμή 34 του Ο.Α.Σ.Θ

Μάι.-Αυγ.: (9.00 π.μ.-1.30 μ.μ. και 5.30-9.00 μ.μ.)
Σεπτ. –Οκτ.: (9.00 π.μ .-1.30 μ.μ. και 5.30-8.00 μ.μ.)
Νοέμβ.- Φεβρ.: (9.00 π.μ.-3.30 μ.μ.)
Μάρτ.- Aπρ. (9.00 π.μ.-1.30 μ.μ. και 5.30-8.00 μ.μ.)

Για την Επικοινωνία: Υπεύθυνη Βοτανικού κήπου
κ. Χατζηαθανασιάδου Αθηνά
Τηλ. 2310 600717 και 2313302961 – 62
Fax: 2310 607121 και 2313302947
Email: botanic.gard@stavroupoli.gr
Site : www.stavroupoli.gr

Για οργανωμένες ξεναγήσεις τηλεφωνήστε εγκαίρως. Η είσοδος είναι δωρεάν

Ευχαριστούμε την κυρία Χατζηαθανασιάδου Αθηνά – γεωπόνο, για τα κείμενα, τις πληροφορίες που ευγενικά μας παραχώρησε

ΚΗΠΟΣ & Ποιότητα Ζωής ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – Τεύχος 1

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Δείτε επίσης...

ceratonia siliqua - χαρουπιά

ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ «ΚΑΡΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ «ΚΑΡΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η χαρουπιά είναι ένα δένδρο που καρποφορεί για ...

Αφήστε το μήνυμα σας