Βασικές αρχές για τη βιολογική διαχείριση του κήπου σας

  • Τα φυτά που επιλέγονται για τον κήπο πρέπει να είναι ανθεκτικά στους εχθρούς και τις ασθένειες που επικρατούν στην  περιοχή. Για παράδειγμα σε περιοχές με μεγάλη υγρασία που αναπτύσσεται εύκολα το ωίδιο, πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση ευώνυμου, που είναι ευαίσθητο σε αυτόν τον μύκητα.
  • Τα φυτά που επιλέγονται πρέπει να είναι υγιή και να μην έχουν καχεκτική εμφάνιση. Η σωστή επιλογή στο φυτώριο είναι πολύ σημαντική. Προμηθευτείτε δυνατά φυτά, με πλούσιο πράσινο χρώμα στα φύλλα, χωρίς φαγώματα ή έντομα πάνω σε αυτά
  • Το πότισμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικό, ούτε να πραγματοποιείται τις ώρες με μεγάλη θερμοκρασία. Κατά το πότισμα πρέπει να αποφεύγεται το νερό πάνω στα φύλλα.
  • Το αυτόματο πότισμα με σταγόνα είναι η καλύτερη μέθοδος τόσο για την εξοικονόμηση νερού όσο και για την σωστή αφομοίωση του από τα φυτά.
  • Ο εμπλουτισμός του εδάφους με χρήση φυσικού κομποστ είναι αναγκαία. Υπάρχουν πολλά είδη κομπόστ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το κόμποστ γαιοσκωλήκων είναι μια πολύ καλή λύση αφού το κόμποστ αυτό είναι απολύτως βιολογικό με εξαιρετικά αποτελέσματα στο χλοοτάπητα, στα καλλωπστικά φυτά, στο λαχανόκηπο, είτε είναι φυτεμένα στο έδαφος, είτε στη γλάστρα.
  • Αφήστε τα ωφέλημα έντομα του κήπου να δράσουν: Αποφύγετε τα εντομοκτόνα και γενικά όσα σκευάσματα ή μέθοδοι δημιουργούν πρόβλημα στη μείωση των πληθυσμών των ωφέλημων εντόμων του κήπου. Με τα σκευάσματα αυτά μπορεί να επιτυγχάνετε μείωση των βλαβερών εντόμων, αλλά παράλληλα μειώνεται δραστικά και τα ωφέλημα έντομα. Πολλές φορές η ελαχιστοποίηση σκευασμάτων στον κήπο μπορεί στην αρχή να αυξήσει τους πληθυσμούς των εντόμων, όμως μακροπρόσθεσμα επέρχεται ισορροπία μεταξύ ωφέλημων και βλαβερών εντόμων, χωρίς έντονες προσβολές στα φυτά σας.
  • Προσέξτε το λαχανόκηπο. Ποτίζεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, με στάγδην άρδευση. Αφαιρείται με το χέρι βλαβερά έντομα ή φαγωμένα και προσβεβλημένα φύλλα. Αφαιρείτε συχνά τα ζιάνια και σκαλίζετε το χώμα. Η προσθήκη κομποστ γαιοσκωλήκων είναι ευεργετική για την παραγωγή σας.
  • Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται στη σωστή εποχή και χωρίς να προκαλεί μεγάλες πληγές στα φυτά. Πρέπει να κόβονται επίσης, τα τμήματα των φυτών που έχουν προσβληθεί, να απομακρύνονται από τον κήπο και να καταστρέφονται.

 

viorgan κόμποστ γαιοσκωλήκων