Το νερό είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει τη μορφή και την αίσθηση του κήπου αρκεί να έχει ενταχθεί σε αυτόν ομαλά και στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του χώρου.

Ένας υδρόκηπος μπορεί να συμπεριληφθεί τόσο σε ένα μικρό όσο και σε ένα μεγαλύτερο κήπο με την προϋπόθεση της σωστής επιλογής της θέσης και του σωστού σχεδιασμού. Τα κριτήρια που οδηγούν στην επιλογή της καταλληλότερης θέσης για την κατασκευή του υδρόκηπου είναι αισθητικά και λειτουργικά.

Αν η κατασκευή της λίμνης δεν ακολουθεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό του κήπου αλλά εντάσσεται σε έναν ήδη διαμορφωμένο χώρο η επιλογή της θέσης γίνεται έτσι ώστε τα στοιχεία που υπάρχουν στο χώρο (δέντρα, θάμνοι, κατασκευές) να μην εμποδίζουν τη θέα του υδρόκηπου.

Στους υδρόκηπους με ανοιχτή θέα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική όψη που έχουν κάθε εποχή του έτους.

Η τεχνική του δανεισμένου τοπίου είναι ιδανική για να μοιάζει ο υδρόκηπος φυσικός και ενταγμένος στο γύρω περιβάλλον. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή ένα κεντρικό στοιχείο από τη μακρινή θέα επιλέγεται και μεταφέρεται στον κήπο.

Οι αντικατοπτρισμοί σε έναν υδρόκηπο που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την κίνηση του ήλιου ή ακόμα και του φεγγαριού μπορούν να αποτελέσουν ένα ατελείωτο παιχνίδι στην εικόνα του κήπου.

Στις θερμές περιοχές με μεγάλη διάρκεια καλοκαιριού, όπως οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας, δεν συνιστάται η πλήρης έκθεση των υδρόκηπων στον ήλιο και προτιμώνται για την τοποθέτηση των λιμνών θέσεις που προστατεύονται από τον ήλιο το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Οι υδρόκηποι με ελεύθερο ή οργανικό σχήμα είναι ιδανικοί για τους μεγάλους κήπους που ακολουθούν ελεύθερο σχεδιασμό και έχουν πυκνή φύτευση.

Οι λίμνες με τις ελεύθερες καμπύλες, μοιάζουν πολύ με φυσικούς υδάτινους σχεδιασμούς και έτσι μπορούν να συμβάλουν στην ενοποίηση του κήπου με το γύρο περιβάλλον.

Έφη Νυδριώτη
Γεωπόνος ΓΠΑ – M.Sc. Αρχιτέκτων Τοπίου
greenconcept – Μελέτη, σχεδιασμός, κατασκευή εξωτερικών χώρων
efinyd@gmail.com – Τηλ. επικοινωνίας: 6973813896