Στο δωμάτιο του, κάθε παιδί περνάει πολύ χρόνο και βιώνει σημαντικές, για το ίδιο, εμπειρίες. Έτσι το παιδικό δωμάτιο πρέπει να περιέχει όλα εκείνα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για να είναι λειτουργικό και ταυτόχρονα άνετο και κυρίως με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο που να δημιουργείται ελεύθερος χώρος για παιχνίδι.

Η συνεργασία με το ίδιο το παιδί ή τα παιδιά για τη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου είναι πολύ σημαντική και εποικοδομητική, τόσο στη δημιουργία ενός δωματίου που θα ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει το κάθε παιδί, αλλά και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

  • Το χρώμα του δωματίου πρέπει να είναι ανοιχτό, με απαλούς τόνους. Στο κοριτσίστικο δωμάτιο συνήθως χρησιμοποιείται ροζ χρώμα και στο αγορίστικο συνήθως χρησιμοποιείται γαλάζιο χρώμα. Συχνά όμως χρησιμοποιούνται κι άλλα χρώματα όπως μπλε ανοιχτό, βεραμάν, μοβ και άλλα. Γενικά, τα σκούρα χρώματα στον τοίχο επιδρούν αρνητικά στον ψυχισμό του παιδιού, προκαλώντας του άγχος, εκνευρισμό ή φόβο. Έντονα χρώματα όπως μπλε ή πορτοκαλί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πορτάκια της βιβλιοθήκης ή στα συρτάρια.
  • Οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι «κοντά» στα χρώματα του δωματίου. Γενικά, δεν θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμες και σκοτεινές, αλλά διαφανείς για να επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται. Τα χαλιά που θα επιλεχθούν θα πρέπει να έχουν χρώματα και σχέδια που να ταιριάζουν με το παιδικό δωμάτιο.
  • Ο ελεύθερος χώρος για παιχνίδι είναι απαραίτητο στοιχείο του παιδικού δωματίου. Έτσι τα έπιπλα θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένα ώστε να δημιουργούν μεγάλο κενό χώρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χρησιμοποίηση εντοιχισμένων επίπλων ή έπιπλα που έχουν δύο χρήσεις, όπως βιβλιοθήκη γραφείο ή γραφείο κρεβάτι.
  • Το γραφείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε παράθυρο για να δέχεται περισσότερες ώρες και πιο έντονα το φυσικό φως. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι άνετο, χωρίς πολλά διακοσμητικά αντικείμενα και να αποπνέει ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση.
  • Ο φωτισμός επίσης, θα πρέπει να είναι έντονος και καθαρός και να μην χρησιμοποιούνται φωτιστικά που μειώνουν πολύ την ένταση του φωτός.
  • Οι τοίχοι μπορούν να διακοσμηθούν με διάφορους τρόπους και πάντα με βάση το γούστο και τις προθέσεις των παιδιών. Έτσι, αφίσες ή άλλοι πίνακες κρεμασμένοι στον τοίχο δημιουργούν πολύ όμορφες μεριές στο παιδικό δωμάτιο. Επιπλέον, μπορείτε να ζωγραφίσετε διάφορα σχεδιάκια όπως αστέρια, λουλούδια ή πεταλούδες. Μια πολύ ωραία και πρακτική ιδέα είναι να κρεμάσετε ένα puzzle που θα έχει φτιάξει το ίδιο το παιδί. Ακόμη, μπορείτε να κρεμάσετε διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα στα έπιπλα, όπως για παράδειγμα ένα διακοσμητικό με το όνομα του παιδιού έξω από την πόρτα.
  • Η χρήση μικροεπίπλων, όπως μικρά τραπεζάκι, καρεκλάκια ή σκαμπό προσφέρουν στη συνολική εικόνα του δωματίου, εάν φυσικά ο χώρος το επιτρέπει. Επιπλέον, καλό είναι να υπάρχει σε κάποιο σημείο του τοίχου ή σε φύλλα της ντουλάπας ένας καθρέφτης.

Τέλος, οι συχνές αλλαγές στη διαρρύθμιση του παιδικού δωματίου είναι κάτι ευχάριστο για τα παιδιά καθώς αναζωογονούν τη φαντασία τους. Όλες οι διαμορφώσεις του δωματίου θα πρέπει να γίνονται και με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών και φυσικά να ταιριάζουν με την ηλικία τους.
Έτσι ο χρόνος που θα διαθέτουν μέσα στο δωμάτιο τους είτε για διάβασμα, είτε για παιχνίδι θα είναι δημιουργικός και τα ίδια θα αισθάνονται άνετα και όμορφα μέσα στον δικό τους μικρό κόσμο.