Ποια είναι τα υπολείμματα από τρόφιμα που ρίχνουμε μέσα στον κομποστοποιητή που έχει γαιοσκώληκες και ποια δεν επιτρέπεται να μπουν

 

Η κομποστοποίηση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά οικιακά απορρίμματα σε οργανική ουσία (οργανικό λίπασμα) κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση και εμπλουτισμό των φυτών (καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων). Μάλιστα το οργανικό λίπασμα που παράγεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι πολύ πλούσιο, ισάξιο των χημικών και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερο. Επιπλέον, όμως βοηθάει πολύ και στη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους, ιδιαίτερα όταν ή προσθήκη κόμποστ επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

Κομποστοποίηση με γαιοσκώληκα

Στην οικιακή κομποστοποίηση χρησιμοποιούνται κυρίως οι κάδοι κομποστοποίησης, οι οποίοι είναι άοσμοι και διατηρούν σε συγκεκριμένο χώρο τα υπολείμματα έτσι ώστε να κομποστοποιηθούν. Συνήθως χρησιμοποιούνται οι κλειστοί κάδοι που λειτουργούν με την προσθήκη γαιοσκωλήκων. Στην διαδικασία της κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες η κομποστοποίηση ξεκινάει από την αρχή με τη δράση των γαιοσκωλήκων. Η παραγόμενη οργανική ύλη θεωρείται καλύτερης ποιοτικής αξίας από αυτή που παράγεται από μικροοργανισμούς.

Προτεινόμενοι κάδοι κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες είναι ο κάδος βεράντας Original Wormery και ο TigerWormery. Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται άνετα στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Δεν επιτρέπονται όλα τα υπολείμματα να ρίχνονται στον κομποστοποιητή. Έτσι πρέπει να γίνεται μια επιλογή για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τι μπορούμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης με γαιοσκώληκα.

  • τσόφλια αυγών
  • φλούδες φρούτων και λαχανικών
  • ψωμί
  • φακελάκια τσαγιού
  • καφές
  • δημητριακά
  • φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα)
  • χαρτιά (που να μην έχουν λερωθεί με λάδια)
  • άχυρο ή πριονίδι
  • τρίχες
  • κοπριά
  • χώμα ή κόμποστ.

Τι δεν πρέπει να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης με γαιοσκώληκα.

  • Μαγειρεμένο φαγητό
  • προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκκαλα)
  • λίπη και έλαια
  • κρόκους και ασπράδια αυγών
  • κοπριά σαρκοφάγων ζώων
  • πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές στον χώρο)
  • φλούδες λεμονιών και πορτοκαλιών
  • φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα.

 

Διαφορά κόμποστ γαιοσκωλήκων από το απλό κόμποστ

Το κόμποστ γαιοσκωλήκων είναι ουσιαστικά ένα αρκετά διαφορετικό προϊόν σε σύγκριση με το απλό παραγόμενο κόμποστ.

Το κόμποστ γαιοσκωλήκων ή αλλιώς σκωλικοκοπριά (vermicompost) είναι το προϊόν που προκύπτει από την ελεγχόμενη διατροφή των γαιοσκωλήκων μέσα στους κλειστούς κάδους κομποστοποίησης όπως ο Origina Wormery.

Το απλό κόμποστ η συμμετοχή του γαιοσκώλικά στην παραγωγή του είναι πολύ μικρότερη ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κομποστοποίησης προκύπτει από την αποσύνθεση και χουμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από βακτήρια και μύκητες.

Και τα δύο προϊόντα βερμικομπόστ και απλό κομπόστ είναι ποιοτικά και σημαντικά εδαφοβελτιωτικά για τις καλλιέργειες, το βερμικομπόστ δηλαδή το κομπόστ από γαιοσκώληκα φαίνεται να υπερτερεί σε σύγκριση με το απλό κομπόστ.

Το κομπόστ γαιοσκώληκα παράγεται καθαρά σε κλειστούς κάδους κομποστοποίησης για να διατηρειτε ο πληθυσμός από τους γαιοσκώληκες σε υψηλά επίπεδα, ενώ η κλασική κομποστοποίηση γίνεται σε ανοιχτούς κάδους απευθείας στο χώμα.

 

 

Διαβάστε επίσης: