Πολλά καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου υποφέρουν το καλοκαίρι από τον έντονο ήλιο και χρειάζονται προστασία. Στις καλλιέργειες και το λαχανόκηπο η προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί με ειδικά δίχτυα σκίασης, στον κήπο όμως μία τέτοια εικόνα είναι αντιαισθητική. Έτσι τα καλλωπιστικά φυτά που είναι ευαίσθητα στον ήλιο καλό είναι να φυτεύονται σε φυτοδοχεία ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε σκιερές θέσεις τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή όπου αυτό είναι δυνατό, να φυτεύονται κάτω από μεγαλύτερα φυτά (δέντρα ή θάμνους) που θα τους εξασφαλίσουν την απαραίτητη σκίαση.

Φούξια: Είναι από τους καλλωπιστικούς θάμνους που χρειάζονται προστασία τόσο από τον ήλιο όσο και από την πολλή ζέστη του καλοκαιριού. Έτσι για τη φύτευσή της επιλέγονται ημισκιερά σημεία του κήπου. Δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη και είναι ιδανικός θάμνος για φύτευση κάτω από ψηλά δέντρα. Επίσης μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι όπου η τέντα θα την προστατεύει από τον πολύ ήλιο.

Ορτανσία: Θάμνος με υπέροχα άνθη που όμως δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι πιο έντονος. Φυτεύεται είτε σε γλάστρες, ώστε να μπορεί το καλοκαίρι να μεταφερθεί στη σκιά, είτε σε σκιερά σημεία του κήπου, ακόμα και κάτω από μεγάλα δέντρα. Είναι ιδανικό για μπαλκόνια και καθιστικά που σκιάζονται.

Καμέλια: Ένας ακόμη θάμνος με εντυπωσιακά άνθη που δε συμπαθεί το άμεσο ηλιακό φως. Η καμέλια εκτός από τις προτιμήσεις της σε ότι αφορά τη θέσης ανάπτυξής της, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και σε έδαφος, οπότε σπάνια φυτεύεται στο χώμα του κήπου. Η φύτευσή της σε μεγάλες γλάστρες, κάνει πιο εύκολη τη μεταφορά της σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις του κήπου ή της βεράντας.

Αζαλέα: Όταν αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα και ζεστά σημεία περιορίζουν πολύ την ανάπτυξή τους και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Είναι προτιμότερο να φυτεύονται σε φυτοδοχεία και να προστατεύονται κάτω από σκίαση. Υπάρχουν και πιο ανθεκτικές ποικιλίες που φυτεύονται στο χώμα του κήπου, όμως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιλέγονται σημεία του κήπου που δεν δέχονται άμεσα το φως του ήλιου. Σαν φυτά εσωτερικού χώρου, δεν πρέπει να τοποθετούνται μπροστά από πόρτες και παράθυρα που δεν σκιάζονται.

Κληματίδα: Αγαπημένο αναρριχώμενο φυτό που για να αναπτυχθεί σωστά πρέπει να βρει την κατάλληλη θέση. Αν και αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσει, η βάση των βλαστών της πρέπει να βρίσκεται στη σκιά! Έτσι συνήθως γύρω από τη βάση της κληματίδας, φυτεύονται θάμνοι με μικρή ανάπτυξη όπως τα πυξάρια, που θα εξασφαλίσουν σκιά και δροσιά στη βάση του φυτού και θα αφήσουν το υπόλοιπο να απολαμβάνει τις ακτίνες του ήλιου.